open-navfaktor-logo
search
Bošnjački institut
U Sarajevu predstavljen dokument "Bosanski genocid, hrestomatija"
Vitalno je važno da se genocid u Srebrenici izučava na univerzitetima i u školama, poručeno je večeras u Bošnjačkom institutu u Sarajevu tokom prezentacije dokumenta "Bosanski genocid, hrestomatija" Memorijalnog centra Srebrenica.
16.11.2022. u 18:42
get url
text

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica, izjavio je da je riječ o dokumentu na kojem je Memorijalni centar uz pomoć britanske vlade radio godinu dana.

Emir Suljagić

- Riječ je o dokumentu koji treba da posluži kao osnov za nastavne planove i programe i za učenje o bosanskom genocidu. Odlučili smo da proširimo fokus i narativ i da ne pokazujemo samo Srebrenicu u njenom uskom geografskom specifičnom kontekstu. Izabrali smo da pokažemo da postoji fenomen, da postoji stvar koja se može nazvati i opisati kao bosanski genocid - kazao je Suljagić.

Dokument se sastoji od članaka i tekstova najuglednijih istraživača iz Bosne i Hercegovine iz ove oblasti.

- Ovo je prvi put da mi preuzimamo na ovaj način taj komad i vlasništvo nad tim komadom naše historije. Ovo je historija koju ćemo mi napisati i ovaj dokument je prvi korak u tom pravcu - rekao je.

Kako je dalje kazao Suljagić, vitalno je važno da se genocid u Srebrenici izučava na univerzitetima i u školama.

- Sve dok ovaj dokument ne bude bio korišten za učenje i izučavanje bosanskog genocida, za izučavanje Srebrenice, ali i drugih elemenata toga što smo zajedno doživjeli i preživjeli 1990-ih godina, mi ćemo smatrati da nismo uspjeli u svom poslu. Vitalna stvar je da to uđe u učionicu, u nastavne planove i programe i tako se naime pravi i stvara vlastita historija - rekao je Suljagić.

Faris Gavrankapetanović, direktor Bošnjačkog instituta, istakao je da je vrlo važno da se tema genocida u Srebrenici istražuje i izučava u školama.

- Nama Bošnjacima je Srebrenica planetarno i kosmički važna i ona treba da bude temelj u određivanju identiteta našeg naroda do kraja svijeta - kazao je Gavrankapetanović te dodao da je vrlo važno učiti iz onoga što se desilo u prošlosti.

- Posebno želim ovdje da istaknem heroine Majke Srebrenice koje istrajavaju u prikazivanju istine o genocidu i ustvari one su jedan od temelja prikazivanja te istine u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. Moramo im pružiti mogućnost da nam daju što više podataka jer su one neposredni svjedoci onoga što se dešavalo njihovim najbližima - kazao je Gavrankapetanović.

Prezentaciji dokumenta "Bosanski genocid, hrestomatija" prisustvovale su Majke Srebrenice i drugi građani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.