open-navfaktor-logo
search
Tužna vijest
U Sarajevu preminuo poslastičar Hasan Vilić: Svjetski prvak čije su tufahije bile omiljeni kolač Josipa Broza Tita
U Sarajevu je u 93. godini preminuo Hasan Vilić, prvi predsjednik Odbora sekcije slastičara Jugoslavije. 
08.12.2020. u 18:02
get url
text

Ova informacija rastužila je brojne kuhare i slastičare širom BiH kojima je godinama Hasan nesebično prenosio znanje. 

- Hasan je bio veliki čovjek i nikom nije zlo mislio. Bio je istinski majstor svog zanata. Mogu se pohvaliti da je bio i moj mastor i učitelj. On je bio je prvak Jugoaslavije, prvak Europe i svijeta.  Uvijek je pomagao mlađim. Dugo godina je bio šef poslastičara u Europi koja je bila poznata po kolačima i torzama širom Balkana. Kada je otvoren Holiday In dole je postao šef poslastičara i pravio je tortu za olimpijadu u Sarajevu.  Njegova havana dugo je bila najprihvaćeniji kolač u šeheru, uz njegovu fenomenalnu tufahiju, koja je bila omiljen kolač Josipa Broza Tita – kaže poznati sarajevski poslastičar Hasan Hajdarević.  

U bogatoj karijeri Vilić je učestvovao na brojnim međunarodnim takmičenjima i ima više od 50 osvojenih medalja. Napisao je i nekoliko knjiga. Cijeli život posvetio je poslastičarstvu i njegove torte bile su poznate širom Europe. Penzionisao se  1989. godine. Dva puta se takmičio na Svjetskom prvenstvu u kuhanju, gdje je 1976. i 1980. godine osvojio zlatne medalje. 

Vilić je spremao kolače za brojen poznate sportiste, glumce i sportiste, a dugo godina je bio i lični slastičar predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita za vrijeme boravka u Bosni i Hercegovini. 

Dženaza Hasanu Viliću bit će klanjana u četvrtak u 11 sati na Vlakovu. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.