open-navfaktor-logo
search
Jevrejska općina
U Sarajevu preminuo prof. David Kamhi
Danas je u Sarajevu preminuo prof. David Kamhi, penzionisani profesor Muzičke akademije u Sarajevu, diplomata i ugledni član Jevrejske zajednice u Sarajevu. 
12.03.2021. u 16:09
get url
text

Vijest o njegovoj smrti objavila je Jevrejska općina Sarajevo. 

David Kamhi, rođen je 1936. godine u Sarajevu. Završio je Prvu mušku gimnaziju, zatim Srednju muzičku školu, a diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Nekoliko godina je proveo na na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, i u Rimu na Muzičkoj akademiji Santa Cecilia.

Bio je profesor violine, viole i metodike na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Imao solističke koncerte u BiH, regiji i Evropi. Dvadeset godina je bio je predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH.

U periodu 1993.- 1995. bio je član Savjeta Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine za vanjske poslove, te savjetnik u Ambasadi Republike Bosne i Hercegovine u Madridu 1995. i 1996. U periodu 1992.-1997. bio je potpredsjednik jevrejskog kulturnog i humanitarnog društva La Benevolencija, Jevrejske općine u Sarajevu, i glavni urednik glasila Bilten.

Od 1992. do oktobra 2016. bio je predmolitelj (hazan) Sinagoge u Sarajevu.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.