open-navfaktor-logo
search
SFF i Gradačac
U Sarajevu sinoć slavlje uz vatromet, ljudi su ogorčeni: Hoće li Vijeće ministara proglasiti dan žalosti?
Otvaranje Sarajevo film festivala proslavljeno je sinoć uz vatromet a brojni građani na društvenim mrežama pitaju da li je moralo baš tako? Troje ubijenih i troje ranjenih jučer u Gradačcu trebao je biti razlogom da se prva noć SFF-a održi na primjereniji način. 
12.08.2023. u 08:59
get url
text

VEZANI TEKST - Svečanu haljinu nije obukla: Karić zbog ubistava u Gradačcu nije otišla na SFF

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odajući počast žrtvama i skrećući pažnju na sve učestaliji femicid, odbila je doći na otvaranje SFF-a i prošetati se crvenim tepihom. No, čini se, ostala je prilično usamljena u tome. Tačnije, veliki broj građana ju je podržao i pohvalio, ali istovremeno veliki broj njih kritizirao je SFF i druge političare zbog neprimjerenog ponašanja i slavlja nakon krvavog pohoda monstruoznog ubice Nermina Sulejmanovića koji je jučer u Gradačcu usmrtio tri osobe i isti broj ranio, nakon čega je počinio samoubistvo kada ga je policija opkolila. 

Karić je sinoć navela kako joj je "želja da večeras kao gradonačelnica Sarajeva, ovim potezom makar malo skrene pažnju na sve češći femicid i nasilje nad ženama".

- Kao gradonačelnica Sarajeva, prijestolnice Bosne i Hercegovine, imam obavezu da mislim na ljude iz cijele države, a danas smo svi posebno potreseni i ožalošćeni monstruoznim ubistvima u Gradačcu. Stoga, noćas neću biti dio ceremonije otvaranja SFF-a. Zbog tuge koju osjećam u srcu, ne mogu da se radujem- napisala je Karić.

Brojne njene kolege iz svijeta politike ipak su rado učestvovali u slavlju, dok je s druge strane, ogroman broj građana Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine, ostao šokiran time što se sinoćnje otvaranje Festivala nije odvijalno na primjereniji način, makar tako što neće biti vatrometa iznad glavnog grada BiH. 

VEZANI TEKST - Dervišagić: U Gradačcu trodnevna žalost, zakazali smo kao društvo

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca, sinoć je najavio da će u tom gradu biti proglašena trodnevna žalost. Mnogi se pitaju da li će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijeti odluku i proglasiti dan žalosti. 

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine boravio je jučer u Gradačcu gdje je s premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem i ministrom unutrašnjih poslova TK Hajrudinom Mehanovićem, govorio na press konferenciji održanoj nakon monstruzonog zločina koji je počinio Nermin Sulejmanović.

Hurtić je za Faktor rekao da će zatražiti od predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto da sazove u što kraćem roku hitnu sjednicu Vijeća ministara kako bi se razmatrao prijedlog o proglašenju dana žalosti.

Poznati bh. novinar i TV voditelj Adnan Rodnić bio je među građanima koji su reagirali na društvenim mrežama. Reagirali su i brojni drugi. 

 

0J4A7362.JPG
1 od 29
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.