open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
U Sarajevu sutra tradicionalni bajramski koncert, prihodi od karata za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji
Prvog dana Ramazanskog bajrama u Sarajevu sutra, 21. aprila, bit će održan i tradicionalni koncert "Bajram dođe, mirišu avlije" u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.
20.04.2023. u 12:41
get url
text

Koncert, koji će biti upriličen u dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji humanitarnog je karaktera, a cjelokupan prihod od prodanih karata biće usmjeren žrtvama razornih zemljotresa u Siriji i Turskoj.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo već 16. godinu u povodu Ramazanskog bajrama organizuje koncert čiji je cilj da građani Sarajeva, ali i ostali večernje sate prvog dana Bajrama provedu uz ilahije, kaside i sevdalinke. Bajramskim koncertom se ujedno završava projekat "Visit Sarajevo - Feel the spirit od ramadan", koji je MIZ Sarajevo organizirao s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Tim povodom je danas u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu upriličena konferencija za novinare na kojoj su se obratili glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar ef. Velić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZKS) Haris Fazlagić te jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike i učesnik sutrašnjeg koncerta Mesut Kurtiš.

Glavni imam Velić podsjetio je kako Ramazanski bajram za muslimane predstavlja dan sreće, radosti i potpunog zadovoljstva, nakon što su protekle dane ramazana proveli u ibadetu (molitvama), te poručio kako MIZ Sarajevo već tradicionalno prvog dana organizuje koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“.

U Skenderiji će se klanjati i bajram-namaz

- Mi ćemo također organizirati klanjanje bajram-namaza u velikoj dvorani "Mirza Delibašić" a prvu noć Bajrama organizirat ćemo bajramski koncert. Hvala svim partnerima koji su nas podržali u organizaciji koncerta i svih naših ramazanskih aktivnosti. Posebno hvala našem partneru Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo. Koncert će biti humanitarnog karaktera, sav prihod od prodatih ulaznica biće usmjeren za pomoć nastradalima u zemljotresu u Turskoj i Siriji - rekao je Velić.

Predsjednik Turističke zajednice KS Fazlagić istakao je kako će nastaviti podržavati ovakve projekte, te kako su se upravo ovog ramazana mogli uvjeriti da je ovo bio pun pogodak.

Svi koji ste bili ovdje mogli ste vidjeti kako grad živi. Imali smo dosta gostiju, iz Turske, Njemačke, brojnih drugih evropskih zemalja. Mislim da će to biti sve bolje i bolje. Jako je bitan ramazan u Sarajevu i u turističkom smislu, iz tog razloga što traje čitav mjesec i svake godine se pomjera - rekao je Fazlagić, poručivši predstavnicima MIZ Sarajevo kako već nakon Bajrama mogu krenuti s pripremama za sljedeći ramazan.

Kurtiš: Spremni smo da sutra svi zajedno proslavimo Bajram

Zvijezda sutrašnjeg koncerta Mesut Kurtiš kazao je kako prvi put Bajram dočekuje izvan svog grada Skoplja i svoje države.

- Radostan sam što ću sutra prezentirati moje najpoznatije ilahije, istovremeno i što ću raditi s najboljim producentima i muzičarima. Drago mi je također što ću biti na sceni s poznatim izvođačima, te muzičarima iz Turske. Spremni smo da sutra svi zajedno proslavimo Bajram - rekao je Kurtiš.

S obzirom na to da je imao priliku provesti nekoliko dana ramazana u Sarajevu, Kurtiš je odgovorio na pitanje novinara kakve su njegove impresije u vezi s cjelokupnom ramazanskom atmosferom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ističući kako je atmosfera u Sarajevu posebna.

- Ambijent je ovdje malo drugačiji zato što se ramazan živi zajednički. To možemo primijetiti ne samo u džamijama, već i u mahalama. Tako da u tom smislu postoji potreba da se to promovira. Vi imate primjer Londona, gdje je u jednoj od ulica samo stavljen svjetlosni natpis ‘Happy Ramadan’ i samo zbog toga su brojni turisti pohrlili u London. Sarajevo je grad koji ima nešto više od tog jednog svjetla. Ovdje imate historiju tradiciju, kao da ste u jednom muzeju. Samo je potrebna dobra promocija i ja ću se truditi da to promoviram - istakao je Kurtiš.

Na koncertu, koji sutra počinje u 20.30 sati, pored Mesuta Kurtiša, nastupit će i brojni drugi izvođači, među kojima su i Eldin Huseinbegović, Hanka Paldum, Burhan Šaban, Azizi Alili, Naida Kraljić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.