open-navfaktor-logo
search
Ramazan
U Sarajevu upriličen iftar Crvenog polumjeseca Turske
Anadolija
26.03.2024. u 20:32
get url
text
FOTO: AA
FOTO: AA
U Sarajevu je večeras upriličen iftar Crvenog polumjeseca Turske kojem su prisustvovali predstavnici ove turske organizacije, Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" i korisnice “Merhametovog” studentskog doma.
Zamjenik generalnog direktora Crvenog polumjeseca Turske Ramazan Saygili izjavio je da ova organizacija vrši podjelu iftara u 35 država na tri kontinenta.
- Organiziramo iftare u Aziji, Africi i u zemljama Balkana. Ovo je čin dobročinstva našeg naroda i želimo i na ovaj način pomoći ljudima koji su u potrebi, donoseći im hranu na trpeze. Želimo da budemo uz postače, posebno s ljudima u Gazi, a evo sada smo i u Bosni i Hercegovini kako bi podijelili slast iftara sa našom braćom i sestrama - rekao je Saygili.
Pomoćnica šefa delegacije Crvenog polumjeseca Turske Amina Kurtagić Kapetanović kazala je da ova turska organizacija tradicionalno svake godine tokom mjeseca ramazana organizira brojne aktivnosti.
- Organiziraju se iftari za postače u manjim sredinama u Bosni i Hercegovini. Hiljade iftara smo ove godine pripremili za ljude u BiH, a većinu smo već realizirali. Jučer smo bili sa jetimima u Gračanici, sutra smo sa majkama Srebrenice u Potočarima, a planiramo još podjela iftara do kraja ramazana zahvaljujući donatorima i dobrim ljudima iz Turske - kazala je Kurtagić Kapetanović.
Istakla je da će Crveni polumjesec Turske tokom ramazana podijeliti više od 1.000 prehrambenih paketa u Bosni i Hercegovini.
Predsjednik "Merhameta" Kenan Vrbanjac izrazio je zahvalnost turskom Crvenom polumjesecu zbog svih aktivnosti koje organiziraju tokom i izvan ramazana.
- Turski Crveni polumjesec već dvije godine kupuje hranu za sve studentice u našem Studentskom domu i ovo je kruna da u mjesecu ramazanu zajedno iftarimo, predstavnici Crvenog polumjeseca, 'Merhameta' i studentice našeg Studentskog doma - kazao je Vrbanjac.
U organizaciji Crvenog polumjeseca Turske u Bosni i Hercegovini tokom cijelog mjeseca ramazana, koji je nastupio 10. marta, kontinuirano su organizirani iftari u povratničkim mjestima, ruralnim dijelovima, kao i manjim naseljima Bosne i Hercegovine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.