open-navfaktor-logo
search
Upozorenje građanima
U Sarajevu večeras vrlo nezdrav zrak: Povećane koncentracije SO2, uzrok emisija iz dimnjaka TE Kakanj
Stanovnici Sarajeva večeras dišu vrlo nezdrav zrak.
10.02.2023. u 20:04
get url
text

Na stranici Ekoakcija, prema mjerenjima izvršenim u 19 sati, navedeno je kako indeks kvalitete zraka iznosi 202 i okarakterisan je kao - vrlo nezdrav.

Ovakav zrak kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, može izazvati značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti, a povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Na mjernoj stanici Ilijaš, kod Sarajeva, tokom dana se povremeno bilježe visoke koncentracije sumpordioksida (S02) u zraku, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Uz prisustvo zagađujućih PM10 čestica, čiji se rast također bilježi na području ove općine, koncentracije ovih polutanata mogu uzrokovati zdravstvene probleme osjetljivim kategorijama stanovništva, a prije svega osobama sa hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima.

Zdravstvena preporuka je da izbjegavaju fizičke aktivnosti kao i boravak na otvorenom.

- Povećane koncentracije S02 u Ilijašu su posljedica "daljinskog transporta" ovog polutanta iz pravca sjevera, te se kao uzrok smatra emisija iz dimnjaka Termoelektrane Kakanj - navedeno je iz Službe za protokol i press KS.

Usljed niskih temperatura i pojačane upotrebe čvrstih energenata za zagrijavanje u domaćinstvima na području ove općine bilježe se i povišene vrijednosti PM 10.

Na ostalim mjernim mjestima u Kantonu se također povremeno bilježe povišene vrijednosti PM 10.

Bitnije poboljšanje kvaliteta zraka se očekuje od nedjelje na području cijelog kantona, usljed prognozirane promjene vremenskih uvjeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.