open-navfaktor-logo
search
U centrali SDP-a
U Sarajevu započeli razgovori "Osmorke" i HDZ-a
Počeo je sastanak na kojem će osam političkih stranaka ponuditi njihov usuglašeni dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine.
16.11.2022. u 11:25
get url
text

Grupaciju stranaka "Osmorke" čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu te Narodni evropski savez.

Sastanak se održava u centrali SDP-a BiH, u Sarajevu. Sastanak je planiran za 11 sati, no, zbog saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao Vjekoslav Bevanda došlo je do kratkog prolongiranja.

Sastanku prisustvuju delegacija HDZ-a BiH  koju čine Borjana Krišto, Marinko Čavara i Vjekoslav Bevanda i predstavnici "Osmorke" koju predvode Damir Arnaut (NŠ), Jasmin Emrić (NES) i Rusmir Pobrić (NiP).

VEZANI TEKST - Osam stranaka usaglasilo tekst programskih načela koji će ponuditi i HDZ-u

Kolokvijalno nazvane osmorka, stranke članice ove grupacije su ranije potpisale sporazum o formiranju većina na svim nivoima vlasti te su na jučerašnjem sastanku usuglasile tekst programskih načela kao temelj koalicijskog sporazuma, a nakon toga saopćile da će  sporazum ponuditi i drugim strankama, potencijalnim koalicionim partnerima, prvenstveno HDZ-u.

Riječ je o iscrpnom dokumentu s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica. Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata, a tiče se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države, rečeno je između ostalog nakon jučerašnjeg sastanka osmorke.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.