open-navfaktor-logo
search
Čekajući Kasumovića
U šest rudnika jednosatni štrajk upozorenja u znak solidarnosti sa zeničkim rudarima
U šest rudnika uglja iz Koncerna Elektroprivreda BiH jutros je održan jednosatni štrajk upozorenja kao vid solidarnosti s rudarima Rudnika mrkog uglja Zenica, koji još nisu dobili februarsku plaću, a 24. marta su prekinuli proizvodnju te se od tada nalaze u radničkom neposluhu.
04.04.2023. u 09:43
get url
text

- Kako smo jučer i najavili, jutros je od sedam do osam sati u svih šest rudnika održan jednosatni štrajk upozorenja, dok je u zeničkom rudniku od ranije prekinuta proizvodnja. Sinoć kasno, od svojih kolega iz Zenice, dobio sam obavijest da će gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prekinuti godišnji odmor te da će sutra održati sastanak s predstavnicima Sindikata i menadžmenta RMU Zenica. Na taj su sastanak, na kojem bi prema najavi trebao biti potpisan sporazum o otplati duga na rate, pozvali i mene, pa ću i ja doći u Zenicu - kazao je predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić.

Kako je istakao, zbog sutrašnjeg sastanka je Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH otkazao današnju press konferenciju Upravnog odbora u Zenici, koja je trebala biti održana u Domu rudara Zenica.

- Nema potrebe, ako će sutra biti taj sastanak, da ponavljamo iste stvari. Sutra ćemo na sastanku razgovarati o svemu - ističe Husić.

Direktor Zavisnog društva RMU Zenica Mensur Hukić zakazao za danas u 10 sati press konferenciju, na kojoj će iznijeti činjenice o stanju u tom rudniku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.