open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
U Sindikatu pitaju, Baltić šuti: Zašto ZZOKS mjesecima uskraćuje tranšu od 600.000 KM Domu zdravlja?
Sindikat radnika u zdravstvu (SRZ) Kantona Sarajevo, Osnovna sindikalna organizacija (OSO) Javne ustanove Dom zdravlja (JUDZKS), krajem prošlog mjeseca pismeno se obratio generalnom direktoru ove zdravstvene ustanove doc. dr. Abelu Baltiću s molbom da se radnicima isplati jednokratna novčana pomoć predviđena Uredbom Vlade Federacije BiH iz jula ove godine u visini od 1.080 KM, a čiji je rok isplate 31. decembar 2022.
25.09.2022. u 11:46
get url
text

No do sada, kako nam je kazao Jasmin Avdović, predsjednik SRZKS OSO JUDZKS, iz kabineta Baltića nisu dobili nikakav odgovor.

Pacijent kod privatnika uradi pregled, za ostalo ponovo se vrati u Dom zdravlja

- Mi smo nekoliko dana prije pismenog obraćanja imali sastanak sa menadžmentom naše zdravstvene ustanove u vezi s pravilnikom o radu i sistematizaciji radnih mjesta gdje smo usmeno, pod tačkom - razno, postavili pitanje isplate jednokratne novčane pomoći radnicima kako bi se poboljšao njihov ekonomsko socijalni status. Dobili smo odgovor da se sredstva isplaćuju iz sredstava koja posjeduje javna ustanova te da to nije pomoć Vlade FBiH koja to naravno, neće oporezovati.

Tom prilikom dobili smo također, usmeni odgovor da je JU Dom zdravlja KS Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS, "iz nama nepoznatih razloga" uskratio tranšu, samo za Opću službu, u visini od oko 600.000 KM, te da je Dom zdravlja iz svojih sredstava koji je, citiram direktora Baltića: "Na svu sreću imao novca na računu, uspio pokriti tu razliku za plaće". Također, nam je rečeno da se to dešava već dva ili tri mjeseca, a to se desilo i prilikom isplate augustovske plaće, dakle, nakon što smo mi 30. augusta poslali pismeno molbu – navodi Avdović.

VEZANI TEKST - Da li će i radnici u zdravstvu u KS dobiti jednokratnu novčanu pomoć: Šta kažu u Općoj bolnici i Domu zdravlja?

Kako bi saznali koji je razlog uskraćivanju sredstava, Avdović dodaje "kako je prije desetak dana postojao prijedlog da Sindikat i menadžment JU Dom zdravlja KS zajednički održe sastanak sa predstavnicima Zavoda".

- Mora se znati razlog svemu, da li ZZOKS ne poštuje ugovorne odnose sa JU Dom zdravlja KS ili je posrijedi nešto drugo? Ako je istina da građani prenose kartone u druge zdravstvene ustanove, to se radi samo u slučaju pregleda jer pacijenti opet sve ostale pretrage, poput laboratorijskih, rješavaju u JU Dom zdravlja KS, pošto privatne zdravstvene ustanove nemaju te kapacitete. Uglavnom, što se tiče isplate jednokratne novčane pomoći, tada nam je rečeno da ustanova nema novca za to jer su morali "pokriti" plaće - objašnjava Avdović.

Prema riječima Avdovića, "svaki građanin ima pravo prenijeti karton u ugovorenu privatnu ustanovu". 

- To je nešto što je na snazi već duže vrijeme, i za svaki preneseni karton nama Zavod može umanjiti određeni iznos novca. Međutim, problem je što taj pacijent u privatnoj ustanovi odradi samo pregled, a za sve ostalo (laboratorijsku, radiološku dijagnostiku) ponovo se vraća nama. Međutim, mi za to ne dobijamo nikakva sredstva. No ne može odmah biti umanjenje tranše 600.000 KM za prenesene kartone. Postavlja se pitanje, koliko je to onda kartona preneseno i koliko uopće košta prijenos jednog kartona. To sve piše u ugovornim odnosima između Doma zdravlja i Zavoda, ali do njih ne možete doći iako bi to trebao biti javni dokument - ističe Avdović.  

Ako JU Dom zdravlja KS već dva ili tri mjeseca od Zavoda ne dobija oko 600.000 KM, postavlja se pitanje - otkud zdravstvenoj ustanovi toliki novac na računu?

- Imali smo novac koji je trebao biti rezervisan za isplatu određenih tužbi radnicima. To je otprilike oko dva i nešto miliona KM. No to je onda, nekom presudom i mišljenjem federalnog suda, spalo na puno manje novca. Pare su dakle stajale na računu. Osim toga, mi se jednim dijelom usluga samofinansiramo (jedan posto), ali to je novac koji ide direktno nama, ne ide u Zavod - objašnjava Avdović.     

Na pitanje, do kada rukovodstvo Sindikata namjerava čekatu na odgovor menadžmenta JU Dom zdravlja KS, Avdović kaže "kako je zakonski okvir za pismeni odgovor 40 dana, te da će čekati da on istekne".

- Mi smo u međuvremenu zajedno sa osam sindikata u Kantonu Sarajevo, koji plaću primaju iz budžeta KS, Fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS, uputili zahtjev Vladi KS i premijeru Edinu Forti da se radnicima isplati jednokratna novčana pomoć - istakao je Avdović.

VEZANI TEKST - Forto objasnio zašto budžetski korisnici u KS neće dobiti jednokratnu pomoć

Međutim, Edin Forto, premijer KS, je kazao "kako građani KS, zaposleni u javnom sektoru, odnosno u kantonalnim preduzećima i ustanovama neće dobiti jednokratnu pomoć". 

Vlada KS treba osigurati novac za jednokratnu pomoć

U Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS kažu "kako ova zdravstvena ustanova nije profitabilna, što znači da 99 posto finansijskih sredstava dolazi putem doznaka Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a tek jedan posto je samofinansiranje".

- Kao ustanova bili bi sretni ukoliko bi mogli isplatiti navedenu pomoć, ali preduvjet isplate je da Vlada Kantona Sarajevo osigura finansijska sredstva, a potom da ih Zavod zdravstvenog osiguranja KS i isplati - navode iz JU Dom zdravlja KS. 

Podsjećaju "kako je JU Dom zdravlja KS jedina ustanova ovog tipa koja je u januaru ove godine iz vlastitih sredstava svakom uposleniku uspjela osigurati novčanu pomoć u visini od 200 KM".

Iako smo nadležne u JU Dom zdravlja KS upitali i za objašnjenje "zbog čega im Zavod zdravstvenog osiguranja KS već nekoliko mjeseci, kako su nam kazali iz Sindikata, uskraćuju tranšu u visini od oko 600.000 KM, odgovor na ovo pitanje nismo dobili. 

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS pak kažu "kako navodi "da ZZOKS već dva, tri mjeseca uskraćuje tranšu Domu zdravlja u visini od oko 600.000 KM, nisu utemeljeni".

- Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo, od 1. aprila ove godine mjesečna tranša je povećana i zadnja doznaka sredstva po ovom osnovu izvršena je u iznosu od 4.332.544,32 KM. U odnosu na mjesečnu tranšu prije povećanja čiji osnov su planirana sredstva u Izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda za 2022. godinu i potpisani aneks ugovora, tranša je veća za cca 562.000 KM.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u cijelosti izvršava obaveze prema zdravstvenoj ustanovi u skladu sa sredstvima planiranim Finansijskim planom Zavoda potpisanim ugovorom i Odlukama Upravnog odbora Zavoda, te pored iznosa mjesečne tranše, Ustanovi se doznačavaju sredstva po drugim osnovama. Tako su Ustanovi, pored sredstava za tranšu, za prethodni mjesec doznačena i sredstva u iznosu od cca 2.653.000 KM za finansiranje usluga porodične medicine, specijalizacija, dodatnog kadar i naknada za otpremnine i pomoći.

Želimo da se sa sredstvima doznačenim od Zavoda, po osnovu ugovora sa zdravstvenim ustanovama, raspolaže na transparentan način kako bi našim osiguranicima omogućili najbolju zdravstvenu zaštitu – naveli su u odgovoru iz ZZOKS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.