open-navfaktor-logo
search
Udruženje Ilmijje
U Srebrenici održan naučni skup posvećen ulozi i značaju imama u procesu povratka
Udruženje Ilmijje organiziralo je u Srebrenici naučni skup pod nazivom "Uloga i značaj imama u procesu povratka", a zajednički cilj tog projekta Udruženja i Muftijstva tuzlanskog je rasvijetliti i afirmirati časnu ulogu imama koji su nerijetko i prvi povratnici u razorene džemate.
25.01.2023. u 12:41
get url
text

Predsjednik Udruženja Ilmijje Islamske zajednice u BiH Nesib Hadžić kaže da se naučni skup posvećen toj temi održava treći put, a izražava zadovoljstvo što je organiziran i u Srebrenici.

- Drago mi je što smo u Srebrenici, a u isto vrijeme sam tužan. Ovdje u Srebrenici je ubijeno 26 imama za vrijeme agresije na BiH. Cilj nam je da kroz naučni skup predstavimo naučne radove kojima je istaknut značaj imama u procesu povratka. Želimo istaći značaj naših imama koji su svjetionici povratka. Naši imami u vrijeme agresije su bili meta napada. Nama je veoma važno da su naši imami sačuvali čestitost, čistoću bijele ahmedije - istakao je Hadžić.

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović podvlači da je iznimno velika uloga imama, oni su zajedno sa svojim narodom i džematlijama došli na zgarišta, vodili ljude i bili od koristi ljudima u svakom području društvenog života Bošnjaka.

- Došlo je vrijeme da svestranije sagledamo ulogu imama, imajući na umu da je opstanak Bošnjaka na svakom pedlju naše domovine važan za državu BiH, kao i za cijeli narod u BiH - poručio je muftija Fazlović.

Svoje iskustvo o povratku u Srebrenici podijelio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir efendija Peštalić, koji je već dvadeset godina imam u Srebrenici i desna ruka svim povratnicima.

- Svjesni smo činjenice da je u Srebrenici trebalo započeti novi život nakon genocida. Imami su se prvi vratili u Srebrenicu. Kada je povratak krenuo ljudi su nastavili sa životom, a u samom povratku najjače su bile naše majke Srebrenice. Danas imamo priliku da pričamo o mogućnostima uspostavljanja kvalitetnijeg života. Žrtve genocida su pružile ruku i nisu imali nekakvu želju za osvetom, sve što su željele jeste da zločinci budu kažnjeni. Danas imamo sedam imama koji su sa stalnim adresama u Srebrenici sa svojom porodicom - istakao je Peštalić.

Održavanje naučnog skupa u Srebrenici podržalo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.