open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
U Srebrenici se gradi objekat za smještanje posmrtnih ostataka žrtava genocida
Danas su u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica, organizacije Catholic Relief Services i firme Unioninvest d.d. potpisali ugovor o izgradnji objekta za smještaj posmrtnih ostataka žrtava genocida unutar kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica.
14.10.2023. u 16:31
get url
text

Potpisivanju je prisustvovala i delegacija senatora Sjedinjenih američkih država (SAD) te američki ambasador Michael Murphy.

Ovim će zvanično početi izgradnja depoa - objekta u kojem će na adekvatan i dostojanstven način biti pohranjen biološki materijal, lični predmeti i odjeća žrtava genocida koji su ekshumirani iz stotina masovnih grobnica u protekle skoro tri decenije, a koji do danas nisu identifikovani.

- Sav materijal se trenutno nalazi u kutijama i vrećama u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta u Tuzli, što je od samog početka bilo neadekvatno i privremeno rješenje - kazao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica (MCS).

- Objekat koji gradimo pomoći će da na dostojanstven način sačuvamo sve ono što je ostalo iza žrtava genocida i tako doprinesemo svjesnosti o njihovom stradanju. Ujedno, ovo će dati osjećaj sigurnosti porodicama da njihovi najmiliji neće biti zaboravljeni. Ovaj objekat, u skladu sa cjelokupnom svrhom Memorijalnog centra, treba da služi odavanju počasti žrtvama i očuvanju historijskog pamćenja - dodao je Suljagić.

On je pojasnio da su inicijativu za izgradnju objekta pokrenuli MCS i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) još 2016. godine, a tri godine poslije je kreirano idejno rješenje prema kojem bi on bio smješten u halu bivše fabrike akumulatora. Završetak radova na objektu planiran je u proljeće 2024. godine.

Sredstva za izgradnju udružili su Memorijalni centar Srebrenica i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz mirovni projekat PRO-Budućnost. Objekat predstavlja značajan doprinos memorijalizaciji i sprečavanju negiranja genocida.

- Kultura šutnje i poricanja je još uvijek jako izražena u Bosni i Hercegovini i predstavlja ozbiljnu prepreku uspostavljanju trajnog mira u ovoj zemlji. Ovaj objekat i sve što se nalazi u njemu podsjećat će buduće generacije na istinu o genocidu u Srebrenici, u nadi da se ovakvo nešto više nikada i nigdje ne ponovi - kazala je Sanela Imamović, predstavnica organizacije Catholic Relief Service (CRS) BiH, koji provodi projekat PRO-Budućnost.

Prema presudama međunarodnih sudova, u Srebrenici je u julu 1995. godine počinjen genocid. Snage Vojske Republike Srpske pogubile su više od 8000 muškaraca i dječaka Bošnjačke nacionalnosti, te njihova tijela zakopale u brojne masovne grobnice, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.