open-navfaktor-logo
search
Stradanje Bošnjaka
U srijedu kolektivna dženaza u Prijedoru: Konačan smiraj za 16 nedužno ubijenih osoba
Posmrtni ostaci 16 žrtava bit će ukopani nakon kolektivne dženaze koja će 20. jula biti klanjana u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora, javlja Anadolu Agency (AA).
15.07.2022. u 12:05
get url
text

VEZANI TEKST - Begić: Prijedor je bio generalna proba za genocid u Srebrenici

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava će u utorak, 19. jula, u 11 sati iz Šejkovače krenuti u Sanski Most, potom u Ključ pa preko Bosanskog Petrovca u Bihać, zatim u Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, potom Prijedor i konačno je planirano da stigne u Kamičane u 20 sati. Kolektivna dženaza će se obaviti u srijedu, 20. jula.

U Prijedoru je '90-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države - BiH, Hrvatska i Srbija.

VEZANI TEKST - Muftija Kudić: Dvadeseti juli simbol stradanja Bošnjaka Krajine, ali i cijele BiH

Muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane, smatra da je veoma važno da pored dženaze u Srebrenici i obilježavanja genocida na tom području, veoma važno skrenuti pažnju na stradanje Bošnjaka Bosanske krajine.

- Ove godine imamo 16 šehida, odnosno tabuta koji su spremni za ukop. Pozivamo Tužilaštvo BiH da procesuira sve one koji do sada nisu procesuirani, a koji su počinili velike zločine. Dvadesetog jula će biti dženaza u Memorijalnom centru u Kozarcu, odnosno u Kamičanima gdje ćemo prvi put predstaviti idejno rješenje za budući memorijalni centar. Ranijih godina smo dženaze obavljali na različitim lokacijama - pojasnio je Kudić.

Član Organizacionog odbora Mujo Begić iz Instituta za istraživanje zločina, rekao je da je najmlađa osoba koja će biti ukopana ove godine u Prijedoru rođena 1973. godine, a najstarija 1927. godine.

- Radi se o žrtvama koje su pronađene na deset lokacija. Ove godine ćemo ukopati posmrtne ostatke žrtava koje su pronađene u masovnim grobnicama Korićanske stijene, Matrići u Trnopolju, Garevci, Zecovi kod Prijedora, Hrastova Glavica, Kotlovača... Ukopat ćemo osobe koje su pronađene na mjestima koje su od mjesta rođena i gdje su živjeli udaljene i nekoliko stotina kilometara. Do sada smo posmrtne ostatke ubijenih Prijedorčana pronašli na 501 lokaciji i u tri države - izjavio je Begić.

VEZANI TEKST - Gradonačelnik Prijedora odbio se sastati sa europarlamentarcima i roditeljima ubijene djece

Kako je kazao, nisu završili posao kada je riječ o traženju nestalih na području Prijedora i Bosanske krajine.

- Još tragamo za velikim brojem osoba. Nažalost, taj proces nije u konačnici završen. Prošli smo ogroman put. Pronašli smo više od 80 posto ubijenih na području Općine Prijedor. I danas se kopaju žrtve s područja Prijedora jer porodice nisu u mogućnosti da ostanu u BiH do 20. jula. Imali smo nekoliko slučajeva da je i prije šehidske dženaze obavljen ukop prijedorskih žrtava - istakao je Begić.

Podsjetio je da je posljednja veća grobnica pronađena 2017. godine na lokalitetu Korićanskih stijena.

- Do sada smo utvrdili identitet za 183 žrtve. Svakodnevno prikupljamo informacije koje će nas dovesti do lokacija gdje bi mogli biti posmrtni ostaci nevinih žrtava i upravo radimo istraživanje za koje smatramo da bi nas moglo dovesti do otkrivanja velike masovne grobnice sa između 150-200 ljudi, a koje su žrtve s područja Kozarca - naglasio je Begić.

VEZANI TEKST - Bačić: Sve u Prijedoru podsjeća na krvave 90-e godine, žele da ne svjedočimo o zlu koje smo preživjeli

Prema njegovim riječima, u Identifikacionom centru Šejkovača nalazi se više od 200 slučajeva, od jedne kosti do kompletnog tijela.

- Manji dio je identificiran i spreman za ukop. Za jedan dio posmrtnih ostataka nemamo dovoljno krvih uzoraka i koristim priliku da apelujem na porodice koje nisu bile u prilici da daju krv da nastavimo s tim procesom. Ove godine ćemo ukopati osobe koje su identificirane od 1999. do 2021. godine - dodao je Begić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prijedor Benjamin ef. Hodžić rekao je da je sigurnosni aspekt na najvišem nivou i da su zadovoljni saradnjom sa MUP-om i policijom.

Na šehidskoj dženazi ove godine u Prijedoru najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Samed Jakupović, rođen 1973. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu Sivci-Mekteb.

Najstarija žrtva je Edhem Kaltak, rođen 1927. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu mezarje Čejreci.

Na području općine Prijedor uništene su 32 džamije. Ubijani su imami i odvođeni u koncentracione logore.

VEZANI TEKST - Za dženazu u Prijedoru spremni posmrtni ostaci 16 žrtava, najmlađi Husein imao samo 19 godina

Preko 32.000 Prijedorčana je nezakonito zatočeno u 58 koncentracionih logora ili drugih mjesta zatočenja.

U sklopu obilježavanja 30. godišnjice od teških zločina s elementima genocida u Prijedoru bit će upriličen i biciklistički maraton "Bihać - Prijedor" koji će u utorak u 13.30 krenuti sa Gradskog trga u Bihaću. Prijavljeno je više od 100 učesnika. Biciklisti će u Kamičane stići u 19 sati.

Dženazu-namaz u memorijalnom centru "Kamičani" 20. jula će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

U sklopu obilježavanja će biti predstavljena i izložba artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom iskopavanja grobnica, a pripadaju žrtvama. Izložba će biti postavljena uz Musalu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.