open-navfaktor-logo
search
Oštra osuda
U Stocu osvanuo mural sa granicama NDH, iz SDA traže da se ukloni: Očekujemo istragu
U Stocu je nedavno osvanuo mural na kojem su prikazani granice Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Tim povodom oglasili su se iz SDA Stolac.
24.09.2023. u 12:21
get url
text

- Mi, kao organizacija koja cijeni demokratiju, mir i toleranciju, želimo izraziti našu oštru osudu nedavno izrađenog murala u Stocu na kojem su prikazane granice Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Takav prikaz historijskog perioda koji je donio mnogo patnje, stradanja i nepravde za mnoge ljude u cijelom regionu, izaziva duboku zabrinutost i nelagodu. Smatramo da je važno da umjetnost promiče vrijednosti tolerancije, suživota i pomirenja. Prikazivanje simbola ili granica koje su povezane s teškim vremenima iz prošlosti može podupirati podjele i negativne emocije među ljudima - stoji u saopćenju SDA Stolac.

Iz SDA "pozivaju umjetnike i građane da zajedno rade na umjetničkim projektima koji promiču mir, razumijevanje i solidarnost".

- Svjesni ozbiljnosti situacije, također pozivamo nadležne organe da brzo i odlučno djeluju kako bi identifikovali počinitelje koji su stvorili ovaj kontroverzni mural. Očekujemo da će pravosudni sistem provesti istragu kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj čin i da će počinitelji biti privedeni pravdi. Samo takav korak može poslati snažnu poruku da se promiču vrijednosti mira, suživota i pravne države. Od gradonačelnika Stoca i lokalnog HDZ-a, “nosioca evropskih vrijednosti”, a koji imaju potpunu vlast u Stocu, tražimo da se mural ukloni s javnog prostora kako bi se izbjegla daljnja kontroverza i potencijalna šteta po društvo, a naročito povratničku populaciju u Stocu - stoji u saopćenju SDA Stolac.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.