open-navfaktor-logo
search
Najave
U subotu otvaranje studentskog doma Islamske zajednice u BiH
Studentski dom izgrađen je na vakufskoj parceli Hatidža-hanume i Safija-hanume, kćerki Mehmed-efendije, uvakufljenoj 23. oktobra 1866. godine
22.11.2018. u 15:08
get url
text

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u subotu organizira svečanost u povodu otvaranja dva nova vakufska objekta u Sarajevu i to studentskog doma Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i stambeno-poslovne zgrade, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na ovoj svečanosti obratit će se reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, Mehmet Nuri Ersoy, turski ministar za kulturu i turizam, Adnan Ertem, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske, i drugi zvaničnici.

Studentski dom izgrađen je na vakufskoj parceli Hatidža-hanume i Safija-hanume, kćerki Mehmed-efendije, uvakufljenoj 23. oktobra 1866. godine.

Izgradnju i opremanje objekta finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu Protokola potpisanog s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH 2015. godine. Vrijednost projekta je preko osam miliona KM.

Studentski dom, namijenjen je za smještaj studenata Fakulteta islamskih nauka i studenata drugih fakulteta u Sarajevu, na pet etaža raspolaže prostorom od 4.745 kvadratnih metara sa 202 ležaja raspoređenih u 59 soba. Osim smještajnih kapaciteta, studentski dom ima i druge adekvatne opremljene prostore koji će se koristiti za edukativne i društvene sadržaje.

Studentski centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je ustanova koja upravlja domom.

Stambeno-poslovna zgrada u ulici Odobašina namijenjena je za izdavanje u zakup na osnovu čijih prihoda će se oživljavati i unapređivati imovina Gazi Isa-begovog vakufa, osnivača grada Sarajeva. Izgrađena je na mukati Gazi Isa-begovog vakufa, odnosno parceli koja je 12. juna 1858. godine uknjižena kao vakuf Dajanli hadži Ibrahima.

Izgradnju i opremanje objekta finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu Protokola potpisanog s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH 2015. godine. Vrijednost projekta je preko dva miliona KM.

Stambeno-poslovna zgrada na pet etaža raspolaže sa 1.030 metara kvadratnih korisnog prostora, i to sa 16 stanova i dva poslovna prostora te 18 pripadajućih garaža i vanjskih parking-mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.