open-navfaktor-logo
search
Apelaciono vijeće
U Sudu BiH počelo iznošenje žalbi u predmetu "Respiratori"
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je počelo ročište na kojem će Tužilaštvo BiH i odbrane optuženih u predmetu Fadil Novalić i drugi iznijeti žalbe povodom prvostepene presude Suda BiH. 
02.11.2023. u 07:57
get url
text

Nepravomoćnom presudom bivši federalni premijer Fadil Novalić, te Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i Fikret Hodžić, vlasnik privatne firme FH Srebrena malina, osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke kineskih respiratora ACM 812 A, plaćenih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

{$galerijaFotografija}

Istom presudom tadašnja dopremijerka FBiH i ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević oslobođena je optužbi za nesavjestan rad u službi.

Na ovu presudu Suda žalbe su izjavili i Tužilaštvo BiH, na njen oslobađajući, kao i odbrane optuženih, na osuđujući dio presude.

Žalbe će na današnjem ročištu biti javno iznesene pred tročlanim Apelacionim vijećem, kojim predsjedava sudija Staniša Gluhajić.

Prvostepenom presudom pravno lice Srebrena malina proglašeno je odgovornim što je raspolagalo nezakonito stečenom imovinom, te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM, a presudom je naloženo oduzimanje stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 KM od Hodžića i Srebrene maline.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave, a oslobođeni su optužbi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, kao i za pranje novca, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga.

Novalić je oslobođen i optužbi za primanje nagrade.

Presuda nije donesena jednoglasno, nego preglasavanjem predsjedavajućeg Sudskog vijeća Branka Perića, koji je imao izdvojeno mišljenje, odnosno nije smatrao da presuda treba biti osuđujuća, za razliku od članova Vijeća Brace Stupara i Gorana Radevića.

Perić je svoje izdvojeno mišljenje, a što nije uobičajena praksa, javno iznio tokom izricanja presuda, zbog čega je protiv njega Ured disciplinskog tužioca VSTV-a pokrenuo disciplinski postupak.

Vijeće je jedino bilo jednoglasno kada je u pitanju bila oslobađajuća presuda Jelki Milićević.

Na jutrošnje ročište u Sud Bosne i Hercegovine došli su Novalić, Solak i Hodžić sa advokatima.

DSC_9759.JPG
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.