open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
U Sudu BiH počinje suđenje Borislavu Gligoreviću za silovanja u Zvorniku
U Sudu Bosne i Hercegovine u četvrtak, 5. oktobra, počet će suđenje Borislavu Gligoreviću optuženom za silovanje počinjeno 1992. u Liplju kod Zvornika.
03.10.2023. u 08:13
get url
text

Gligorević je optužen da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i jedinice "Bijeli orlovi" Teritorijalne odbrane Zvornik, tokom 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti. 

Prema optužnici, on je krajem maja i početkom juna 1992. godine u mjestu Liplje, gdje je navedena jedinica držala u nezakonitom zarobljeništvu više stotina civila bošnjačke nacionalnosti, sam i s drugim pripadnicima jedinice – upotrebom sile i prijetnjom oružjem, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje.

U srijedu, 4. oktobra, planirano je da odbrana Ranka Draškića iznese završnu riječ. On je optužen sa Savom Manojlovićem za zločine počinjene 1992. na području Ilijaša.

Terete se da su u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS-a, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Ove sedmice se nastavljaju suđenja i za zločine počinjene u drugim gradovima, javlja BIRN BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.