open-navfaktor-logo
search
Prirodna nepogoda
U Tešnju poplavljene kuće i škole, u Tuzli jedna porodica evakuisana
U općini Tešanj u toku je otklanjanje posljedica koje je uzrokovalo jučerašnje nevrijeme praćeno jakom kišom i olujnim vjetrom. 
11.06.2022. u 09:25
get url
text
Tešanj, poplava
Tešanj, poplava

Prema riječima Mensura Saletovića, pomoćnika općinskog načelnika za civilnu zaštitu na ovom području je proglašeno stanje prirodne nepogode i za sada je rano kazati kolika je materijalna šteta načinjena. Naglašava kako je najvažnije da niko nije nastradao u poplavama.

- Jučer u posljepodnevnim satima negdje oko 17.30 veliko nevrijeme je pogodilo općinu Tešanj praćeno velikim padavinama i olujnim vjetrom. Sam podatak da je u vrlo kratkom vremenu palo više od 45 litara po metru kvadratnom je dovoljan dokaz kolika je količina vode bila.

Naravno da toliku količinu vode korita i odvodi nisu mogli da prime i došlo je do izlivanja na pojedine saobraćajnice, u stambene, industrijske objekte... U jednom momentu je došlo do prekida regionalnog puta Prnjavor-Novi Šeher i lokalnog puta Tešanj-Tešanjka, ali to je bilo privremeno pa smo nastupili sa svim snagama raspoloživim. Bili su angažovani pripadnici Civilne zaštite, profesionalne vatrogasne jedinice, dobrovoljna vatrogasna društva, policija... i odmah smo se dali da se otklanjaju posljedice - kazao je za Faktor Saletović.

Dodaje kako su sinoć održali sjednicu Općinskog štaba CZ gdje su nakon svih dobijenih informacija sa terena donijeli prijedlog da se u općini proglasi stanje prirodne nepogode, što je načelnik i prihvatio.

- Ono što je dobro jeste da nije bilo ljudskih žrtava, to je zapravo najvažnije. Materijalne štete je bilo, sada idemo na otklanjanje posljedica. Jutros smo imali sjednicu sa sekretarima mjesnih zajednica, da vidimo gdje treba pomoći. Poslali smo prijave građanima koji su pretrpjeli štetu da se jave radi procjene štete. Ne mogu reći koliko je objekata poplavljeno i kolika je šteta.

Bilo je situacija da su sa prizemlja morali stanovnici otići na sprat. Nakon prestanka kiše sve se počelo stabilizirati. Poplavljeni su objekti u prizemljima, kada se ispumpa voda ide se sa dezinfekcijom. U u tri škole je ušla voda, ispumpana je, sada je faza čišćenja - ispričao nam je Saletović.

Nevrijeme je jučer pogodilo područje Tuzlanskom kantona. U naselju Avdibašići u Tuzli jedna porodica je evakuisana, a poplavljeno je šest kuća, okolna dvorišta i pomoćna zgrada. U naselju Donja Obodnica u Tuzli poplavljena su četiri dvorišta a voda je odnijela i bankinu. U tuzlanskom naselju Donja Dragunja odsječeno je bilo šest kuća od ostatka naselja zbog vode.

Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik imala intervencije na na crpljenju vode iz naselja Bjelave i Potpeć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.