open-navfaktor-logo
search
Odobren plan upisa
U TK puno više mjesta u školama nego maturanata: Najviše razreda u gimnazijama, a zatim slijede medicinska usmjerenja
AUTOR: J. B.
14.05.2024. u 21:34
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Vlada Tuzlanskog kantona je danas utvrdila plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2024/2025. godinu, kojim se omogućava upis 5.304 učenika u 29 srednjih škola na području TK.
- Plan upisa predviđa 1.246 mjesta više nego što je učenika koji završavaju deveti razred osnovne škole, a njih je 4.058 u tekućoj školskoj godini. Dakle, svaki učenik će imati mogućnost da nastavi obrazovanje u nekoj od srednjih škola u TK u skladu s postignutim uspjehom u osnovnoj školi, ličnim interesima, sposobnostima i mogućnostima škole - kaže Armela Topuzović, sekretar Ministarstva obrazovanja i nauke TK.
Kada je u pitanju disperzija usmjerenja koja se nude učencima, od 140 odjeljenja koja su na raspologanju za upis, 27 je u gimnazijama, 23 za medicinska zanimanja, 19 elektrotehničara, 16 mašinskih tehničara, 20 odjeljenja za ekonomske tehničare...
- Minimalan broj učenika po pedagoškim standardima za jedno odjeljenje je 18. Ukoliko bude veći broj zainteresiranih, a maksimalan broj učenika u odjeljenjima je 28 - dodaje Armela Topuzović.
Iz Vlade TK navode da je najveće odstupanje od broja svršenih osnovaca na području Tuzle, gdje je planiran upis 2.040 učenika ili 1.103 učenika više u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovnu školu na području Tuzle.
- Ovo odstupanje je opravdano jer dugogodišnja praksa pokazuje da određeni broj učenika sa drugih općina upisuju srednje škole u Tuzli, a broj takvih učenika je veoma teško planirati - navode iz Vlade TK.
Dodajmo i da će školsku 2023/2024. završiti 87 učenika više u odnosu na godinu ranije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.