open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
U toku istraga: Doktorima u Foči ispala beba nakon poroda, zbog teških povreda prebačena u KCUS
Okružno javno tužilaštvo Trebinje pokrenulo istragu zbog nesavjesnog liječenja u Univerzitetskoj bolnici Foča. Naime, prema nezvaničnim informacijama, 19. augusta prilikom poroda, doktorima je ispala novorođena beba te zadobila teške povrede glave zbog čega je hitno prebačena u Univerzitetski klinički centar Sarajevo. 
24.08.2022. u 12:33
get url
text

Policijskoj stanici Foča 20. augusta dežurni doktor Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo prijavio je da je iz Univerzitetske bolnice Foča, dan ranije, dovezeno novorođenče sa povredama u predjelu glave, koje je po dolasku u KCUS hitno operisano.

- Dana 20.08.2022. godine Policijskoj stanici Foča dežurni doktor Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo prijavio je dolazak u navedenu ustanovu novorođenčeta sa povredama u predjelu glave rođenog u Univerzitetskoj bolnici Foča. Istoga dana otac novorođenčeta je prijavio nesavjestan rad ljekara u Univerzitetskoj bolnici Foča – kazala je za Faktor portparolka PU Foča Marijana Elez.

Nezvanično, do povreda je došlo zbog ispadanja bebe iz ruku doktora pri porodu u Univerzitetskoj bolnici Foča. Čitateljica Faktora nam je kazala da je svjedočila dovoženju novorođenčeta u KUM u Sarajevo.

- Bila sam na KUM-u 19. augusta, trebala sam kod neurohirurga, doktor koji je izašao odmah je rekao da je tim ljekara zajedno sa neurohirurgom u sali, pripremaju se za veoma važnu operaciju bebe, koja treba svake sekunde biti trensportovana, tako da ne zna se koliko sati ću čekati. Stvarno u roku od 20-ak sekundi posije razgovora, transportno vozilo je stiglo. Kasnije ne znam šta se dešavalo. Navodno dijete je rođeno putem carskog reza, prilikom poroda im je ispala na pod, ima prelom lobanje i još par lomova – kazala je naša sagovornica.

O ovom slučaju je obavješten i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, koji je naložio da se poduzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju krivičnog djela "nesavjesno pružanje ljekarske pomoći".

- Dežurni tužilac je službenicima PU Foča naložio da preduzmu svoje mjere i radnje, da traže izuzmanje medicinske dokumentacije iz Univerzitetske bolnice Foča i Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. Također, naloženo je da se saslušaju svjedoci i vještaci da bismo imali sve informacije o okolnostima pod kojim se događaj desio. Dakle, po dobijanju svih informacija i činjenica odrediti ćemo se koliko će biti optuženih lica i za koja djela – rekao je Srđan Vukanović, službenik za informisanje Okružnog javnog zužilaštva Trebinje.

Kontaktirala smo Univezitetski klinički centar Foča u nadi da nam objasne zašto ovaj slučaj doktori ove ustanove odmah nisu prijavili, već je slučaj prijavio dežurni doktor KCUS-a. Međutim, kako navode, zbog postupka koji se vodi u nadležnim organima, nisu u mogućnosti dati više informacija te ističu da je novorođenče za vrijeme boravka u njihovoj bolnici bilo dobro, uprkos činjenici da je trasportovano u KCU Sarajevo gdje je hitno operisano.

- Izražavmo žaljenje zbog nenamjernog neželjenog događaja koji se desio u našoj Ustanovi. Preduzete su sve mjere na adekavatnoj opservaciji novorođenčeta (ljekarski pregled, dijagnostika) i zdravstveno stanje novorđenčeta tokom boravka na Odjeljenju ginekologije i akušerstva bilo je stailno. Nakon provedene dijagnostičke obrade donešena je odluka nadležnih ljekara (pedijatri, ginekolozi) da se beba transportuje u Kliniku za pedijatriju KCU Sarajevo radi nastavka liječenja. Neželjeni događaj je prijavio nadležni ljekar, a u skladu sa pravilom o prijavi svih neželjenih događaja i pokrenut je interni postupak utvrđivanja svih okolnosti u ovom neželjenom događaju. Univerzitetska bolnica Foča stoji na raspolaganju porodici i svim nadležnim organima, a u vezi nežejenog događaja. Zbog postupka koji se vodi u nadležnim organima i koji je u toku, nismo u mogućnosti iznositi više podataka – saopćio je direktor Univerzitetske bolnice Foča, Radmil Marić.

Prema riječima Vukanovića, beba je trenutno stabilno, odnosno njena neurološka slika je dobra te se radi CT snimak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.