open-navfaktor-logo
search
Instalacija
U tri sarajevske općine postavljena "Pluća grada": Kako će izgledati za 45 dana?
Na području općina Centar Sarajevo, Vogošća i Ilijaš postavljena su "Pluća grada" – zdrava pluća, instalacija čiji cilj je skrenuti pažnju javnosti na štetne posljedice zagađenja zraka na ljudsko zdravlje i ekonomiju.
07.01.2022. u 12:02
get url
text

"Pluća grada", napravljena od materijala u bijeloj boji, narednih 45 dana će biti izložena svim vremenskim uvjetima, uključujući oku nevidljive otrovne čestice iz zraka, što će bez sumnje ostaviti velikog traga na njima. Na ovaj način građani Sarajeva će iz dana u dan moći pratiti koliko je, ustvari, prljav zrak koji udišu, te pokušati razumjeti kakve efekte on ima na pluća.

Ova instalacija je još jedna u nizu aktivnosti u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), koji finansira Švedska, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

- Pluća grada su dio kampanje koja za cilj ima podizanje svijesti naših sugrađana o kvaliteti zraka koji svakodnevno udišemo, što je manje - više poznato svima, ali i o aktivnostima koje mi kao pojedinci možemo učiniti kako bismo kroz povećanje energijske efikasnosti u našim domovima smanjili potrošnju energije - smanjili i troškove za energiju i energente, a samim tim direktno utjecali i na smanjenje zagađenosti zraka - izjavila je Arnesa Borčak, rukovodilac projekta Zeleni ekonomski razvoj.

Nakon postavljanja instalacija na prve tri lokacije, "Pluća grada" će biti postavljena na najprometnijim mjestima i u drugim, partnerskim općinama GED projekta u Kantonu Sarajevo: Stari Grad Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža.

Zagađenje zraka je vodeći ekološki faktor rizika za zdravlje. Prema trenutnim rezultatima mjerenja zagađenosti zraka u Kantona Sarajevo i podacima do kojih je došla Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), životni vijek stanovništva ovog područja može biti kraći za najmanje godinu dana isključivo zbog ogromne količine polutanata koje svakodnevno udišu. Za najveće krivce ovakvog stanja u prijestolnici BiH smatraju se zastarjela vozila na fosilna goriva i zagrijavanje domova na ugalj.

Doprinos rješavanju ovog problema u Kantonu Sarajevo, koji zahtijeva hitan, sveobuhvatan i sistemski pristup, donosi i GED projekat, koji podržava uspostavljanje održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova, poboljšanja energetske efikasnosti u javnom sektoru i reinvestiranja ušteda. Ove uštede će u konačnici dovesti do bolje zaštite okoliša, očuvanja zdravlja, unapređenja kvalitete života, te privrednog napretka zemlje.

U okviru GED projekta, koji finansira Švedska, a realizuje UNDP u proteklih je pet godina ostvaren značajan doprinos u oblasti promocije energetske efikasnosti u BiH. Fokus je stavljen na uvođenje energetske efikasnosti u javni sektor, a ove aktivnosti rezultirale su godišnjim smanjenjem emisije CO2 za oko 14.500, saopćeno je iz UNDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.