open-navfaktor-logo
search
Podrška
U turski Hatay sutra stiže drugi konvoj Crvenog križa FBiH, dosad poslana pomoć vrijedna više od milion KM
Delegacija Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine predvođena predsjednikom Huseinom Kličićem i sekretarom Namikom Hodžićem sastala se u ponedjeljak u Gaziantepu sa direktorom za međunarodnu saradnju Crvenog polumjeseca Turske Alperom Ulucom.
20.03.2023. u 12:10
get url
text

Tokom susreta je razgovarano o trenutnoj situaciji na području pogođenom zemljotresima, te pomoći narodu Turske na što brži i efikasniji način.

Delegacija Crvenog križa FBiH danas će obići kolege iz Crvenog polumjeseca Turske u Kahramanmarasu, gdje je bio epicentar zemljotresa 6. februara.

Volonteri turskog Crvenog polumjeseca danonoćno rade na pripremi i distribuciji toplih obroka putem mobilnih kuhinja za stanovništvo koje je ostalo bez svojih domova, pomoć pri smještaju, distribuciji osnovnih životnih potreba, ali i na psihosocijalnoj podršci.

Delegacija će se sutra zaputiti za Hatay s obzirom na to da konvoj humanitarne pomoći Crvenog križa Federacije BiH, koji je krenuo u petak iz Kalesije u kasnim večernjim satima stiže u ovaj grad, a za sutra je planirana primopredaja humanitarne pomoći.

Riječ je o drugom konvoju Crvenog križa FBiH s robom za uspostavljanje kampova za prihvat osoba koje su ostale bez svojih domova. Donacija u vrijednosti 510.000 KM sadrži 33 stambena kontejnera i osam montažnih kućica, šatore, električne grijalice, agregate, rasklopive krevete i stolice, vreće za spavanje, higijenske pakete i druge prioritetne stvari koje je struktura Crvenog križa, zajedno sa građanima, prikupljala na osnovu potreba turskog Crvenog polumjeseca. Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca otišao je prvi konvoj Crvenog križa FBiH u vrijednosti 500.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.