open-navfaktor-logo
search
Nova školska godina
U Tuzlanskom kantonu 258 prvačića manje nego lani
U školske klupe u Tuzlanskom kantonu u ponedjeljak će sjesti 4.233 prvačića. Broj upisanih učenika prvog razreda u predstojeću školsku godinu manji je za 258 u odnosu na prethodnu, ali to je trend koji nije novina, jer se broj već niz godina smanjuje.
30.08.2018. u 22:20
get url
text
Osnovna škola Centar u Tuzli
Osnovna škola Centar u Tuzli

U Tuzlanskom kantonu djeluje 88 javnih osnovnih škola i jedna privatna, a još niti jedna nije zatvorena iako je u nekim broj učenika veoma mali.

- Imamo pet-šest osnovnih škola u kojima je relativno manji broj učenika, koje će u narednom periodu periodu zahtijevati umrežavanje - kaže Mersija Jahić, pomoćnik kantonalnog ministra za obrazovanje i nauku.

Kada je u pitanju plan i program najveću promjenu u narednoj školskoj godini imat će učenici devetog razreda koji će, nakon izmjena plana i programa predmeta historije, izučavati historiju BiH i zemalja bivše Jugoslavije u periodu od 1990. do 1995. godine.

- Vlada TK izdvojila je 170.000 KM za nabavku udžbenika za učenike prvih razreda. Također, Vlada FBiH izdvojila je 112.000 KM za nabavku udžbenika za učenike petih razreda i to prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe. Ministarstvo je nabavilo 4.013 kompleta za prvačiće, što je malo manji broj od upisanih, jer se broj učenika stalno mijenja. Za učenike petih razreda nabavljeno je 330 kompleta za socijalno ugroženu djecu i za 4.375 učenika petih razreda nabavljena su po dva udžbenika, da bi i oni dobili dio donacije Vlade FBiH - priča Mersija Jahić.

Ona dodaje da sve škole imaju određen broj korištenih udžbenika u bibliotekama, koji bi trebali biti podijeljeni učenicima u stanju socijalne potrebe.

- Sve konkursne proceure u vezi prijema nastavnog osoblja trebale su biti završene do 28. avgusta, a rok za potpisivanje ugovora s provorangiranim kandidatima je dva dana. Konačne liste za prijem nenastavnog osoblja bit će objavljene 31. avgusta, tako da bi trebali imati većinu stvari završenih do početka školske godine - zaključuje Mersija Jahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.