open-navfaktor-logo
search
Inicijativa vijećnika SDA
U Tuzli će biti postavljena spomen-ploča na nekadašnjem mjestu Sinagoge
Jevrejska općina broji 120 članova, s tim da pored Tuzle, članovi dolaze i iz Živinica, Kladnja, Lukavca i Brčkog. 
24.12.2021. u 07:31
get url
text

Početkom prošlog vijeka u Tuzli su osnovane dvije jevrejske općine sa dvije Sinagoge. Kad je fašizam duboko i široko bio prisutan u jugoslovenskom društvu 1938. godine nastajali su prvi napadi na Jevreje, njihove kuće, zanatske radnje, sinagoge i druge objekte. Više od 300 Jevreja je deportovano u nacističke koncentracione logore iz kojih se nikad nisu vratili u Tuzlu. Jedan broj Jevreja spasili su Mustafa Mujabegović, muftija Kurt, Ratimir Deletis i drugi antifašisti.

Preko puta današnje zgrade MUP-a Tuzla nalazi se spomenik u obliku suze, koja simbolizuje tugu za sudbinom Jevreja Tuzle.

Danas u ovome gradu jevrejska zajednica živi uz male poteškoće ipak uspije ostvariti svoja prava.

- Blago zanemarivanje je normalna pojava u ovakvim vremenima. Prava niko nikome ne ugrožava. Postoji ignorantski odnos prema nekim problemima, ali se uvijek nađu dobri ljudi koji nam pomognu - izjavila je za Fenu Marina Rajner predsjednica Jevrejske općine u Tuzli.

Prof.dr. Zijah Rifatbegović je na posljednoj sjednici GV Tuzla pokrenuo inicijativu za postavljanje spomen-ploče na mjestu gdje se nekada nalazila Sinagoga, a danas je to prostor narodne kuhinje.

- Jevreji u Tuzli su u prošlosti obespravljeni, ali smo odlučni u namjeri da im bude vraćeno svako oduzeto pravo. Ideologija Stranke demokratske akcije je da svaki građanin ima jednako pravo u Bosni i Hercegovini, te da jednako bude tretiran u svakoj zajednici - izjavio je prof.dr. Rifatbegović za Fenu.

Također na inicijativu vijećnika Rifatbegovića izdvojeno je 5 hiljada KM za obnovu ograde na Jevrejskom groblju, te će sredstva biti raspoloživa od prvog dana 2022. godine. Bit će sanirano i klizište koje ugrožava ovo groblje , kako naredne padavine ne bi dovele do dodatnog oštećenja. 

Jevrejskoj općini podrška prof.dr. Rifatbegovića znači mnogo jer će na ovaj način konačno biti obilježena mjesta koja imaju svoju historiju u Tuzli.

- Mi nemamo dovoljan broj onih koji bi se danas molili Bogu, ali neka se zna da ih je nekada bilo i da se zna da je lijepa bila zgrada za te svrhe - izjavila je Rajner.

Prof.dr. Rifatbegović je kazao kako su Jevreji u Tuzli bili obespravljeni, ali kako je odlučan da uz podršku svoje stranke vrati svaku oduzetu mogućnost kada je riječ o svakom građaninu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.