open-navfaktor-logo
search
Odata počast braniocima
U Tuzli obilježen Dan odbrane grada: Na Brčanskoj Malti je branjen multietnički karakter građanskog bića BiH
AUTOR: J. B.
15.05.2024. u 15:23
get url
text
Odavanje počasti u Spomen-parku
Odavanje počasti u Spomen-parku
Veliki broj delegacija položio je danas cvijeće u Spomen-parku braniocima Tuzle na Brčanskoj Malti, povodom Dana odbrane grada. Ključna bitka na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. godine, spriječila je da Tuzla doživi scenarij ranije viđen u Bratuncu i Zvorniku, a upravo tada je stvoren embrion odbrambenih snaga, koje će iz policijske strukture preći u Teritorijalnu odbranu, a zatim i u Armiju Republike Bosne i Hercegovine.
- Mi smo kao milicioneri radili na očuvanju javnog reda i mira i sigurnosti građana. Tog 15. maja nismo očekivali da će doći do sukoba. Bilo je ranije nekih ekscesnih situacija, ali ništa nije upućivalo na ono što se dogodilo. Mislili smo da će vojna kolona izaći i da ćemo mi nastaviti sa životom. Mi smo na vatru odgovorili vatrom i kada je počela bitka, svako je gledao kako sačuvati živu glavu. Postupili smo na jedini način na koji smo mogli - kaže Niko Jurić, komandant Druge manevarske čete koja je bila u sastavu Stanice javne bezbjednosti Tuzla.
Bivši načelnik Tuzle Selim Bešlagić kaže da je nekadašnji komandant kasarne bivše JNA u Tuzli pukovnik Mile Dubajić odgovoran za ono što se 15. maja desilo na Brčanskoj Malti.
- Imam informacije da u njihovim redovima ima onih koji kažu da je Dubajić kriv. On je na sudu rekao da on snosi krivicu, ali je problem što niko neće da ga procesuira. Ja sam predlagao da sjednemo s njima, porodicama žrtava, jer smatram da svaka žrtva treba dobiti odgovor ko je kriv. Mi smo uradili sve što smo mogli, to su pokazali svi sudovi i tužilaštva, Tuzla se branila i odbranila. Problem je u tome, osim 24 naša građanina koji su ovdje ranjeni i trojica poginula, od onih 49 poginulih iz kolone, njihove porodice neće nikada prihvatiti činjenicu da je za njihovu smrt odgovoran Mile Dubajić - rekao je Bešlagić.
Ta katarza se mora desiti, istakao je Bešlagić, a nakon nje će nastupiti pomirenje.
Nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić danas je istakao da trebaju znati i Beograd i Zagreb da je ovdje branjen multietnički karakter građanskog bića Bosne i Hercegovine.
- Koliko god je 15. maj važan s aspekta odbrane grada, važna je odbrana prava na život svih građana i to što je odbranjeno oružje Teritorijalne odbrane BiH, koje je JNA pokušala da opljačka. Bez tog naoružanja Teritorijalne odbrane Tuzle, Lukavca i Srebrenika ne bi bilo Drugog korupusa i odbrane BiH. U Tuzli je 15. maja bio značajan procenat svih nacionalnosti. Građani srpske nacionalnosti Tuzle nisu izdajnici srpstva, to su ljudi antifašisti slobodarske svijesti, koji su branili pravo na život svih građana. I to je Tuzla - zaključio je Bajrić.
Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić rekao je danas da su 15. maja tuzlanske patriote, heroji, pokazali kako se voli svoj grad, stajući u odbranu zajedničkog života i pravde.
- Pitanje je gdje bismo mi danas bili da nije bilo 15. maja u Tuzli. Zbog toga smo dužni kroz manifestacijsku i spomeničku kulturu baštiniti tradiciju i prenositi istinu o odbrani Tuzle na mlade generacije, kako bi oni nastavili da ovaj datum obilježavaju kada nas ne bude ovdje - rekao je Lugavić i zahvalio se svima koji su dali doprinos u odbrani, ali i građanima koji su ostali ovdje i tako pokazali kako se voli svoj grad i kako se bori za istinu i zajednički život.
Nakon Spomen-parka braniocima Tuzle, ceremonijalna povorka uputila se ka Slanoj Banji, gdje je odata počast i položeno cvijeće na spomen-obilježje tuzlanskim jedinicama koje su učestvovale u odbrani od agresije, partizanskim brigadama, zlatnim ljiljanima, poginulim braniocima Tuzle i BiH, civilnim žrtvama rata i Aleji mladosti gdje počivaju žrtve s tuzlanske Kapije.
15-maj-tuzla-brcanska-malta
FOTO:
J. Bojić
1 od 6
left-arrowright-arrow
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.