open-navfaktor-logo
search
Nacionalni spomenik BiH
U Tuzli obilježeno 140 godina postojanja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice
U Tuzli se danas obilježava 140 godina postojanja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.
26.06.2022. u 13:30
get url
text

Saborna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli građena je osam godina, u periodu od 1874. do 1882. godine. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2007. godine proglasila je crkvu nacionalnim spomenikom BiH. Predstavlja jednu od najljepših i najbolje očuvanih pravoslavnih crkava, ne samo u Tuzli nego i na širim prostorima sjeveroistočne BiH. Već 170 godina sjedište je Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine tuzlanske poručili su kako obilježavanje ovog jubileja doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije i kulturne posebnosti srpskog življa u Tuzli i očuvanja srpske kulturne baštine.

Obilježavanju je prisustvovao i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke koji je istakao da je Grad Banja Luka podržao obnovu ovog Hrama, a da je podrška upućena i za obnovu Crkve u Mostaru. Prema njegovim riječima, Banja Luka je i prvi grad koji će osigurati sredstva za legalizaciju svih vjerskih objekata.

Obilježavanju je prisustvovao i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.