open-navfaktor-logo
search
Situacija u Krajini
U Unsko-sanskom kantonu odbili pošiljku vakcina zbog slabog interesa građana, većina traži Pfizer
U Unsko-sanskom kantonu protiv koronavirusa vakcinisano je svega 15 stanovništva.
24.08.2021. u 20:15
get url
text

Razlog nije nedostatak vakcina nego to što građani žele da biraju i uglavnom traže vakcinu Pfizer, koje trenutno nema u domovima zdravlja, navodi federalna.ba.

Dok se u drugim kantonima traži vakcina više, u Krajini skoro pa propadaju. Posljednju pošiljku od Federalnog zavoda su odbili. Razlog, veliki broj građana ne želi se vakcinisati.

- Nismo bili u mogućnosti da zaprimimo pošiljku vakcina jer nemamo tolike kapacitete hladnog lanca, tako da su te doze odbijene – ističe direktorica ZJZ USK-a Zarina Mulabdić.

Oni koji žele, u USK mogu primiti vakcinu Sinophram i AstraZenecu. I tu je problem. Za ove vakcine, očito, nema mnogo zainteresiranih.

- Ja sam primila AstraZenecu, koja je prva došla u USK, tako da ne razumijem razloge odbijanja vakcine i Sinopharma, koja je isto izuzetno dobra vakcina – kaže Mulabdić.

ISamo jučer u ovom su kantonu evidentirane 43 novozaražene osobe, što dokazuje da se epidemiološka situacija pogoršava. Iz Kriznog štaba napominju da u septembru počinje školska godina zbog čega apeliraju na građane da se jave i vakcinišu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.