open-navfaktor-logo
search
Svaki ishod je moguć
U USK nekoliko blokova, o formiranju vlasti razgovara i ko prije nije, a zna se samo ko koga neće
Razgovora ima, u posljednje vrijeme intenzivnijih, kada je u pitanju formiranje vlasti u Unsko-sanskom kantonu, ali još nema dogovora niti nekog pomaka.
01.02.2023. u 20:36
get url
text

VEZANI TEKST - Pregovori o formiranju vlasti u USK još traju, "Osmorka" traži političke partnere

Narodni evropski savez (NES) bi djelovao u okviru stranaka "Osmorke", a ako ne, onda bi vidjeli mogu li se dogovoriti sa SDA.

Dvije stranke "Osmorke", i to Naša stranka i Narod i pravda, imaju blok nazvan B3 sa Pokretom za modernu i aktivnu Krajinu (Pomak), s kojim pak neće NES jer Pomak neće sa NES-om. SDA je imala kontinuiranu komunikaciju sa DF-om, a sada i skoro sa svim skupštinskim strankama, dok su jučer su prvi put razgovarali predsjednici kantonalnh odbora SDP-a i SDA, na poziv SDP-a.

Na pitanje ko će na kraju formirati skupštinsku većinu i Vladu USK, sagovornici iz ovih stranaka kažu nam da je sve moguće. Jedino je sada jasno da niko ne razgovara sa Laburističkom strankom.

SDP "zvao" SDA

Većinu u Skupštini USK čini 16 zastupnika, ali stranke teže da to ipak bude "komotnija" većina, moguće i zbog određene doze nepovjerenja. U ovom sazivu Skupštine USK po osam zastupnika imaju SDA i NES. Pomak ima tri, Narod i pravda dva i Naša stranka jednog, što bi bilo šest zastupnika bloka nazvanog B3. SDP ima tri, DF također tri, a Stranka za BiH jednog zastupnika. Laburisti imaju jednog. U Skupštini USK participira pet stranaka iz okvira "Osmorke" i imaju 15 zastupnika (NES, Naša stranka, NiP, SDP, Stranka za BiH).

Jasmin Musić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK i v. d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA USK, kazao je da su imali kontinuiranu komunikaciju sa DF-om i određenim strankama iz Skupštine, odnosno onim iz bloka B3 (Pomak, NiP i Naša stranka), da su nakon izbora imali komunikaciju sa NES-om, a ono što se sada promijenilo jeste da je otvorena komunikacija sa skoro svima, odnosno samo ne sa Laburistima.

VEZANI TEKST - Počela svađa NiP-ovaca sa SDP-om, Ramić dao ponudu kako formirati Vladu FBiH

- Jučer se javio i predsjednik Kantonlanog odbora SDP-a Razim Halkić i obavili smo razgovor. Za danas je najavio sjednicu Kantonalnog odbora SDP-a nakon čega trebaju donijeti određene odluke. Ja sam mu rekao da za svaku vrstu pregovora sa SDP-om trebamo sačekati stav stranačke centrale – dodao je Musić.

Istakao je da je, po pitanju formiranja vlasti i ko će biti partneri, sve moguće da se desi.

- I dalje smo pomalo podređeni odnosima na federalnom nivou. Ali svi postaju svjesni da je SDA nezaobilazna i vjerujem da će se to odraziti na kanton. Vidimo da su jučer iz SDP-a najavili potpise za parlamentarnu većinu na nivou FBiH. I to će biti jedna stvar koja će odrediti dešavanja na kantonalnom nivou – istakao je Musić.

Kazao je i da vjeruje da će do usvajanja budžeta USK za ovu godinu imati novu kantonalnu Vladu. Budžet mora biti usvojen do kraja marta.

Zikrija Duraković, zastupnik Pomaka u Skupštini USK, rekao je da zasad nema konkretnog dogovora o skupštinskoj većini, te da su u dva navrata imali šire razgovore u formatu "Osmorka", Pomak i DF.

NES-u se ne žuri

- Nakon Općih izbora u novembru smo potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju u USK sa Našom strankom i NiP-om i tako smo ušli u izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, i tako nastupamo i u razgovorima s potencijalnim partnerima. Vidjet ćemo šta će uraditi SDP, kako će postupiti. Danas imaju odbor. Imamo kontakte i sa SDA. A učestali su kontakti SDA i NES-a koji imaju dovoljnu većinu u Skupštini od 16 zastupnika – dodao je Duraković.

Istakao je da su sve mogućnosti otvorene, ali da se NES-u, koji neće s Pomakom, ne žuri.

- Imaju Vladu u tehničkom mandatu, osam zastupnika u Skupštini, od šest najznačajnijih firmi četiri su pod njihovom kontrolom – stava je Duraković.

Agan Bunić, predsjednik Kluba zastupnika NES-a u Skupštini USK, rekao je da je Unsko-sanski kanton trebao biti prvi koji je nakon Općih izbora 2. oktobra formirao vladu jer su stranke iz "Osmorke" imale taj kapacitet. Uz to su, dodao je, imali dogovor sa DF-om i to je bilo dovoljno da bude formirana stabilna skupštinska većina. Ali...

- To se nije desilo jer su pojedine stranke iz "Osmorke" imale druge interese, pravile druge blokove. Tu mislim na B3. NES je i dalje opredijeljen da djeluje u okviru stranaka "Osmorke", ali neće pristati na ucjene i spremni smo razgovarati sa svima osim sa Laburističkom strankom i Pomakom koji je odmah na početku rekao da neće s nama – kazao je Bunić.

VEZANI TEKST - Nikšić: Dva su bloka, "Trojka" i Kasumović, a drugi je SBiH, NES, PDA i ZNG, razgovaramo sa međunarodnim partnerima

Odgovorio je da jesu razgovarali i sa SDA i da imaju kontakte.

Naglasio je da NES neće dozvoliti da se ide u nedogled.

- Očekujemo da se stranke "Osmorke" izjasne na kojoj su strani. Ili da vidimo sa SDA, je li moguće, kakvi su uvjeti – rekao je Bunić.

Fatka Kulenović, predsjednica Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini USK, kazala je da je večeras sjednica Predsjedništva SDP-a USK te da će odluku o tome s kim se ide u formiranje vlasti donijeti organi stranke i bit će onako kako većina odluči. Dodala je da se može sada samo reći da SDP razgovara sa svim prošlim i sadašnjim partnerima i bit će odlučeno šta je u najboljem interesu građana i SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.