open-navfaktor-logo
search
Čeka se FBiH
U USK otvorene sve opcije za formiranje vlasti, u srijedu pokušaj dogovora nastavka konstituiranja Skupštine
Nova skupštinska većina u Unsko-sanskom kantonu još nije iskristalizirana i ne zna se ko će činiti vlast. Sve su opcije i dalje otvorene, a uglavnom sve stranke u Skupštini USK zapravo čekaju ishod na federalnom nivou.
14.02.2023. u 07:45
get url
text

VEZANI TEKST - U USK nekoliko blokova, o formiranju vlasti razgovara i ko prije nije, a zna se samo ko koga neće

- Pitanje većine još nije izvjesno. Jedino što se dešava jeste da je za srijedu zakazan radno-konsultativni sastanak predsjednika klubova stranaka u Skupštini Unsko-sanskog kantona kako bi se pokušali dogovoriti o nastavku konstituirajuće sjednice i izboru rukovodstva Skupštine. Imaju kandidati iz klubova Srba i Hrvata. Male su šanse da se u međuvremenu desi nešto pa bude iskreirana potencijalna većina po pitanju izbora iz Kluba Bošnjaka u rukodstvo doma. Ali SDA se zalaže da idemo potvrditi ono što imamo – rekao je Jasmin Musić, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK i predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK.

Dodao je da su, kada je u pitanju formiranje vlasti, i dalje prisutni neki neoficijelni razgovori, ali da su uglavnom svi saglasni da se čeka ishod na federalnom nivou.

Isto nam je kazao i Agan Bunić, predsjednik Kluba zastupnika NES-a u Skupštini USK.

- Sve je otvoreno. Čeka se Federacija, hoće li ići taj dio sa "Osmorkom". Sve su pozicije otvorene i unutar "Osmorke", pa i sa SDA – dodao je Bunić.

Nedavno je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, kazao da unutar "Osmorke" imaju dva bloka, jedan u kojem su SDP, Naša stranka, Narod i pravda i Bh. inicijativa-Kasumović Fuad, i drugi gdje su NES, PDA, Za nove generacije i Naša stranka. Najavio je sakupljanje potpisa kako bi se vidjela većina u Parlamentu FBiH, a rokovi za prikupljanje potpisa su prolongirani.

Na nivou Unsko-sanskog kantona, između ostalog, Naša stranka i Narod i pravda imaju blok sa Pomakom, a s kojim neće NES. Iz NES-a su kazali da bi djelovali u okviru stranaka "Osmorke", bez Pomaka, a ako ne, onda bi vidjeli mogu li se dogovoriti sa SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.