open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Sarajevu
U utorak otkrivanje spomenika košarkaškom velikanu Mirzi Delibašiću Kinđetu
Spomenik velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću Kinđetu bit će postavljen u utorak ispred dvorane sarajevske Skenderije.
27.05.2022. u 13:54
get url
text

To je potvrđeno danas na pres konferenciji Općine Centar. Imajući u vidu sav značaj Mirze Delibašića za Bosnu i Hercegovinu, izrađena je njegova statua koja će u utorak, 31. maja biti otkrivena na platou KSC Skenderija, u neposrednoj blizini sportske dvorane koja nosi njegovo ime i u kojoj je proveo veliki dio svog života. 

Mirza Delibašić je svojim radom i talentom zadužio Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Zahvaljujući saradnji Općine Centar i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, uz podršku prijatelja projekta Turističke zajednice Kantona Sarajevo i ASA Osiguranja spomenik je izgrađen i spreman za otkrivanje javnosti.

Medijima su se na konferenciji obratili načelnik Općine Centar Srđan Mandić, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, počasni predsjednik žirija za odabir najboljeg rješenja spomenika Danko Delibašić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda, direktor filijale ASA Osiguranja Sarajevo Admir Bukva i direktor KJP Skenderija Damir Petrinić. 

Načelnik Mandić je naglasio da izgradnjom spomenika vraćamo jedan mali dio duga  za sve ono što je Mirza Delibašić uradio za Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, ali i za cijeli svijet.

- Raduje me da mogu najaviti da će u utorak, 31. maja sa počekom u 19 sati na platou Skenderija biti upriličena svečanost povodom otkrivanja spomenika uz prateći program u spomen na link i djelo Mirze Delibašića. Danas smo posebno srećni i emotivni što  se bar malim dijelom možemo odužiti najvećem sportisti svih vremena. Moja generacija je za mjesto okupljanja imala čuvenu "tetu razapetu", a iskreno se nadam da će od utorka novo mjesto okupljana za naše sugrađane, ali i turiste koji posjećuju naš grad biti upravo spomenik velikanu Mirzi Delibašiću Kinđetu - kazao je Mandić.

Ministar Avdić je istakao da je Mirza Delibašić neko koga trebamo pamtiti kao izuzetno dobrog i humanog čovjeka koji je imao i srce i dušu za svakoga.

- Mirza je prije svega bio moj prijatelj, direktor, trener, pa dobrim dijelom i mentor koji me savjetovao o vrlo važnim životnim pitanjima. Ovo je minimum jednog duga prema velikanu sporta, prije svega jednoj ljudskoj veličini i uzoru mnogim generacijama. Smatram da će spomenik biti dio kulture sjećanja i da svi koji budu dolazili na plato Skenderije sa ponosom mogu da vide lik našeg Mirze Delibašića - kazao je ministar Avdić.

Danko, sin Delibašića, se u ime porodice zahvalio svima koji su dali doprinos da se ideja sprovede u djelo. 

- Nakon samog čina otkrivanja spomenika u utorak će biti organizirana svečanost i u Domu mladih gdje će se okupiti poštovaoci lika i djela Mirze Delibašića, najvećeg sportiste svih vremena u Bosni i Hercegovini. Svog oca sam upamtio u bolničkom krevetu, a danas sam sretan da ga mogu vidjeti u njegovom skok šutu, dostojanstveno kako njemu i dolikuje. Hvala svima koji su dali doprinos i uložili maksimalne napore da se ideja izgradnje spomenika sprovede u djelo - poručio je Danko Delibašić.

Mirza je bio omiljen među prijateljima i sarajevskom rajom. Naglašavao je značaj porodice i prijatelja, značaj dobrih djela i doprinosa društvu. Spomenik Mirzi Delibašiću će zasigurno biti mjesto kojem će veliki broj posjetitelja Sarajeva pohoditi prilikom dolaska u našu domovinu.

- Sretan sam što će Sarajevo dobiti jedan ovakav spomenik, koji je Mirza definitvno i zaslužio, a koji bi trebao biti centralno  mjesto okupljanja susreta svih naših sugrađana, ali i turista koji posjećuju grad Sarajevo, poručio je Magoda.

Mirza je ostavio neizbrisiv trag kako u našoj domovini, tako i u regiji, pa i cijelom svijetu. Zadužio nas je, zalaganjem za košarku, ali i Bosnu i Hercegovinu općenito. Predstavio je Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu u cijelom svijetu, a izgradnjom spomenika njegov grad će mu se barem djelimično odužiti.

Bukva je naglasio da je ASA Osiguranju velika čast biti dio projekta podizanja spomenika jednom velikom čovjeku, te da nikada ne smijemo zaboraviti ljude koji su obilježili jedno vrijeme i naše živote. 

- Lično sam ponosan što sam imao priliku poznavati Mirzu, koji je dobrim dijelom imao uticaj na moju košarkašku karijeru. Mirza je svojim djelima i uspjesima dokazao ko je i šta je bio za Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu, i da smo upravo zahvaljujući njemu prepoznati na sportskoj mapi svijeta. Željeli smo biti dio ovog projekta, i kao društveno odgovorna kompanija, kao jedan od lider na tržištu osiguranja, bez razmišljanja smo podržali projekat - kazao je Bukva. 

Direktor Petrinić podsjetio je da je Kinđe proveo skoro 10 godina svog života u Skenderiji. 

- Svoje čuvene šuteve je uhodavao baš u dvorani koja sada nosi njegovo ime. Odigrao je nekoliko stotina utakmica, postignuto više od 70.000 koševa koji još uvijek odjekuju dvoranom, a sve to ostavlja neizbrisiv trag i vezu Mirze sa Skenderijom. Ponosni smo što će spomenik velikanu Mirzi Delibašiću biti postavljen upravo na platou Skenderije - naglasio je Petrinić, navodi se u saopćenju Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.