open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
U utorak se stavlja tačka na usvajanje nulte stope PDV-a: Primjena upitna, ko je kriv
Dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se uvodi nulta stopa na osnovne životne namirnice, a 22 posto na luksuz, konačno bi mogle biti usvojene 4. oktobra, nakon sedam mjeseci proceduralnih zavrzlama kojima su parlamentarci, prvenstveno iz SNSD-a, pribjegavali.
28.09.2022. u 14:02
get url
text

Za 4. oktobar je zakazana hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj se delegati trebaju izjasniti da li usvajaju ili ne izvještaj zajedničke parlamentarne komisije koja je usaglasila tekst dopuna Zakona o PDV-u.

VEZANI TEKST - Nije bilo volje da Dom naroda danas konačno raspravi nultu stopu PDV-a na osnovne namirnice

Ipak, primjena novih zakonskih rješenja bit će problematična.

Iz SNSD-a su se "pobrinuli" da dopune Zakona o PDV-u sadržavaju vremensko ograničenje pa bi tako nulta stopa na osnovne namirnice i stope od 22 posto na luksuz važila samo do kraja godine. Drugi problem je što su iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine još prije nekoliko mjeseci ukazali da bi njima za pripremu provođenja ovakvog zakona trebalo do šest mjeseci.

Mirko Šarović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a u Parlamentu BiH, koji je prvi i predložio dopune Zakona o PDV-u, najavio je da će uputiti inicijativu da se nulta stopa primjenjuje trajno. Upitno je hoće li o tome uopće odlučivati ovaj saziv bh. Parlamenta.

Ako se uzme u obzir da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH početkom marta usvojio dopune Zakona o PDV-u na koje se tek sada stavlja tačka, može se zaključiti koliko su parlamentarcima važni građani.

Prema dopunama zakona kakve je usvojio Zastupnički dom, predviđena je stopa od pet posto na osnovne životne potrepštine.

Zatim se tri mjeseca čekalo donošenje izmjena zakona u Domu naroda. Razlog tome je bio što se usvajalo po redovnoj, a ne hitnoj proceduri, a potom je SNSD najavio ulaganje amandmana.

Onda se dva mjeseca čekalo da svoje mišljenje o zakonu da nadležna komisija. Prvi pokušaj je propao jer na sjednicu komisije nisu došli delegati Marina Pandeš (HDZBiH), Denis Bećirović (SDPBiH) i Nikola Špirić (SNSD).

Kada je komisija konačno dala svoje mišljenje, Dom naroda je sredinom juna, tri mjeseca nakon Zastupničkog doma, usvojio izmjene zakona o PDV-u. Međutim, usvojen je amandman SNSD-ove delegatkinje Dušanke Majkić kojim se PDV na osnovne životne namirnice snižava na nula posto, umjesto na pet, te da sve važi samo do kraja godine. To je zahtijevalo usaglašavanje izmjena zakona između dva parlamentarna doma.

VEZANI TEKST - Izetbegović sazvao sjednicu Doma naroda na kojoj bi se ukinule akcize na gorivo i umanjio PDV

Zatim je problem nastao kod imenovanja članova iz Zastupničkog doma u tu zajedničku komisiju.

Bio je tek 23. august kada se komisija usaglasila da stopa PDV-a na osnovne namirnice bude nula posto, ali da sve važi do kraja godine. Sedam dana kasnije je ovo prihvatio Zastupnički dom, da bi Dom naroda ovo stavio na dnevni red tek za 4. oktobar.

Da se pitao Nikola Špirić (SNSD), predsjedavajući Doma naroda, ne bi ni bilo ove sjednice 4. oktobra, već ju je zakazao zamjenik predsjedavajućeg Bakir Izetbegović na zahtjev pet delegata nakon što se Špirić oglušio o taj zahtjev.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.