open-navfaktor-logo
search
Blokada rada
U Vijeću ministara BiH "zapela" 752 dokumenta, Tegeltija ih ne stavlja na dnevni red
U Vijeću ministara Bosne i Hercegovine "zapelo" je više od 700 akata koje Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nikako da stavi na dnevni red. Tegeltija ni ne zakazuje sjednice jednom sedmično, što bi trebao raditi po zakonu.
10.05.2022. u 11:28
get url
text

- Tačno je da se na portalu e-Vlada, gdje se stavljaju svi materijali kao tačke dnevnog reda o kojima je neophodno da se odlučuje u Vijeću ministara BiH, trenutno nalaze 752 tačke. To se akumilira od sredine prošle godine nakon faktičke blokade rada Vijeća ministara BiH – kazao je Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Istakao je da se ne može izdvojiti nijedna tačka kao važna jer su sve važne za svaku od institucija koje su ih predložile i sve trebaju biti razmatrane.

VEZANI TEKST - Još se čeka Bevanda: CIK očekuje da Schmidt nametne budžet BiH

 

Ali, dodao je, jedna od tih tačaka koja čeka i trenutno je aktuelna je odluka o dodjeli sredstava Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine iz akumuliranog viška prihoda iz ranijih godina, za održavanje izbora u oktobru ove godine. Tu odluku je predložio CIK. Novac za izbore je, po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, neophodno osigurati u roku od 15 dana od raspisivanja izbora. U ovom slučaju to je do 19. maja.

Rančić je kazao da se, kada je riječ o osiguranju novca za Opće izbore 2022., govori o usvajanju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, ali da, upozorio je Rančić, nacrt budžeta još nije u Vijeću ministara BiH i da, s obzirom na složenost procedure, nije izvjesno da će brzo biti usvojen.

- To se može efikasno i zakonito riješiti da Vijeće ministara BiH donese odluku na prijedlog CIK-a. Ona ne zadire u bilo čija sredstva – dodao je Rančić.

No Tegeltija, rekao je Rančić, ne želi sve ove tačke koje su na čekanju staviti na dnevni red.

- Da želi, svake bi sedmice bila i sjednica Vijeća ministara, kako je po zakonu – dodao je.

Kada će biti naredna sjednica Vijeća ministara BiH nije još poznato, posebno ako se uzme u obzir da će Tegeltija navodno biti u SAD-u 11 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.