open-navfaktor-logo
search
Posao za Kajganića
U Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, pop pozvao na "vraćanje duga" Rusima u Ukrajini
Višegrad postaje mjesto hodočašća srpsko-ruskog prijateljstva za cijeli region, rečeno je tokom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u sjećanje na poginule pripadnike Vojske Republike Srpske sa kojeg je pozvano na "vraćanje duga" Rusima u ukrajinskoj regiji Donbas.
12.04.2023. u 14:21
get url
text

Vjerskom ceremonijom i obraćanjem predstavnika vlasti, boračkih organizacija i porodica stradalih, obilježena je 30. godišnjica pogibije ruskog dobrovoljca Konstantina Bogoslovskog, ali i ostalih 37 dobrovoljaca tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Za razliku od prethodnih godina, nije bilo bivših dobrovoljaca iz Rusije, a ceremoniji održanoj u srijedu prisustvovala je samo majka poginulog Bogoslovskog.

Ovaj dan je u Republici Srpskoj uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja, rečeno je na skupu, a predstavnici vlasti entiteta su rekli da je u Vojsci Republike Srpske učestvovalo 700 ruskih dobrovoljaca, od kojih je 38 poginulo.

- Višegrad je na neki način postao simbol srpsko-ruskog prijateljstva, da se ovdje na ovom mjestu dolazi kao na hodočašće iz Srbije, Kosova, Crne Gore i Rusije - rekao je Savo Cvijetinović, predsjednik Udruženja "Srpsko-rusko prijateljstvo", piše BIRN.

Ovo je drugo godišnje odavanje počasti ruskim borcima od početka ruske invazije na Ukrajinu. Tokom ceremonije je intonirana himna Ruske Federacije.

FOTO: DETEKTOR

U vjerskom dijelu ceremonije pročitana su imena svih poginulih dobrovoljaca, čija je žrtva upoređena sa današnjim borcima u Ukrajini.

- Bilo-ne bilo po zemaljskom zakonu, a po božijem jeste, da barem u Donbasu ima ovoliko Srba koliko sam ja danas pročitao ovih duša ruskih, da im vratimo ljubav za ljubav, žrtvu za žrtvu - rekao je sveštenik Rajko Cvetković.

Na spomen-obilježju poginulim dobrobrovoljcima cvijeće i vijence su položili članovi Udruženja ruskog prijateljstva iz Podgorice, članovi Udruženja "12. april Kosovska Mitrovica" i članovi porodica poginulih boraca VRS-a, te predstavnici lokalne vlasti i entitetskih ministarstava.

Načelnik općine Višegrad Mladen Đurević je rekao da je pomoć ruskih dobrovoljaca bila velika u "oslobađanju Republike Srpske", te da je "srpski narod tada znao da ima saveznika u bratskoj Rusiji". Naveo je da je njihovo prisustvo bilo presudno i da će ove tekovine prenositi na mlađe naraštaje.

- Da se sjetimo naših saboraca iz Republike Srpske i iskažemo zahvalnost našoj pravoslavnoj braći koja su svojom borbom potvrdila bratsku ljubav i pravoslavnu privrženost nama - rekao je Đurević.

FOTO: DETEKTOR

Ove godine na obilježavanju nije bilo članova ruskog bajkerskog kluba "Noćni vukovi", kao ni entitetskih ministara ni gostiju iz Rusije. Cvijetinović je rekao da je razlog tome "situacija u Ukrajini" i cijena avionskih karti iz Moskve.

Državno tužilaštvo je u aprilu prošle godine formiralo predmet nakon što je zaprimilo prijavu iz Udruženja "Žena – žrtva rata" povodom prošlogodišnje najave "Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca" 12. aprila 2022. godine.

U prijavi koju je Udruženje "Žena – žrtva rata" podnijelo Tužilaštvu podsjeća se na počinjenje ratnih zločina na području BiH, a posebno Višegrada.

Ranije istraživanje BIRN-a BiH otkrilo je da višegradskom skupu prisustvuju bivši ruski dobrovoljci koji imaju važne uloge u udruženjima današnjih proruskih boraca u Ukrajini. Istraživanje je otkrilo da neki od bivših dobrovoljaca, koji dolaze u Višegrad, u ovom gradu otvoreno promoviraju odlazak na strano ratište u Ukrajini, iako je podsticanje na pridruživanje stranoj vojnoj formaciji zakonom zabranjeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.