open-navfaktor-logo
search
Odličan koncept
U voćnjaku Borisa Tadića kod Banje Luke počela akcija "Uberi svoje trešnje"
Berba trešanja u voćnjaku Borisa Tadića traje sve do 20. juna, može da dođe ko god želi i to svaki dan od 8 do 20 sati. Kilogram ubranih trešanja je kao i prošle godine je 4,5 KM.
12.05.2024. u 18:02
get url
text
U voćnjaku Borisa Tadića u Ramićima kod Banje Luke danas je počela akcija "Uberi svoje voće". Na njegovom imanju se od ranog jutra smjenjuju porodice sa djecom. Pristižu sa opremom za berbu trešanja – kantice, kačketi, ali i merdevine.
U voćnjaku je bio i Igor Odžić koji je došao sa suprugom i dvije ćerke.
Ovo je odličan način da djecu edukujemo 
– Prvi put smo ovdje i oduševljeni smo sa ovim konceptom. Imamo prliku da na licu mjesta vidimo prozvodnju i da sami izaberemo šta želimo. Osim toga, ovo je odličan način da djecu edukujemo, da im praktično objasnimo o važnosti domaće proizvodnje – rekao je on za Fenu.
Dodaje da će sigurno i dalje da dolazi na imanje Tadića, a obavezno će da vodi i djecu.
Na odlasku sa krcatim kanticama smo zatekli četvoročlanu porodicu Ćopić iz Banje Luke.
– Redovno dolazimo u voćnjak Tadića da uberemo voće. Znamo da je svježe, a ovo nam je i sjajan porodični izlet – kaže Marijana.
Boris Tadić je svoj prvi voćnjak posadio 2003. godine, nakon što je završio Poljoprivredni fakultet. Od tada se stalno voćnjak širi, a sada ima voćnjak na oko četiri hektara zemlje. Najviše ima kruške, trešnje i šljive.
– Evo, sada smo posadili novu parcelu sa kupinama, višnjama i ribizlama. Plan je da u budućnosti gotovo svu proizvodnju prodajemo po konceptu da svako bere za sebe - objašnjava Tadić za Fenu.
"Uberi svoje voće" je osmislio 2020. godine, prve godine pandemije koronavirusa, i od tada ne prestaje. Interes ljudi je svake godine veći, a posebno ove sezone.
Sa velikim marketima se ne može raditi, daju niske cijene 
- Nećemo da radimo ni sa marketima ni sa trgovcima. Cilj nam je da za dvije-tri godine sve prodamo ovdje u voćnjaku i direktno. Sa velikim marketima se ne može raditi, oni daju niske cijene, a mora se čekati pola godine da plate. U prodaji naše cijene uduplaju. Osim toga, traže da im se plati polica, mjesto na polici, traže rabate, tako da lokalni merketi uopšte ne podržavaju domaću proizvodnju. Oni samo gledaju cijenu i sve uvoze. Kvalitet im nije uopšte bitan – kaže Tadić.
Sorta trešnje koja je trenutno prispjela za berbu se zove 'burlat' i to je rana trešnja. Ima još nekoliko vrsta, među njima "samit" i "regina", a koje uspjevaju malo kasnije.
Kilogram trešanja 4,5 KM 
– Organizovali smo sortu tako da imamo mjesec dana berbu. Kruške smo organizovali isto tako da imamo berbu mjesec dana, a šljive smo posadili tako da imamo prve sorte zrele 1. jula, pa sve do 1. septembra – navodi Tadić.
Kaže da će prinos biti osrednji, ali bolji nego prošle godine. Razlog su visoke temperature u aprilu koje su prelazle 30 stepeni Celzijusa, a što nije dobro za cvat voća. Idelano je između 18 i 25 stepeni.
Berba trešanja u voćnjaku Borisa Tadića traje sve do 20. juna, može da dođe ko god želi i to svaki dan od 8 do 20 sati. Kilogram ubranih trešanja je kao i prošle godine je 4,5 KM.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.