open-navfaktor-logo
search
Zastupnik MOST-a
U Zagrebu prizivaju tzv. Herceg-Bosnu: Hrvati u BiH trebaju se okrenuti političko-teritorijalnoj organizaciji
Nikola Grmoja, zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru, odnedvano je u javnosti u Bosni i Hercegovini poznat po izjavi "između opstojnosti Hrvata i opstojnosti BiH meni lično je važnija opstojnost Hrvata". 
21.03.2022. u 09:24
get url
text

- Ako Hrvati neće biti ravnopravni i konstitutivni, onda BiH ne treba niti postojati. Jednostavno je - poručio je Grmoja krajem januara.

Ovaj put Grmoja se oglasio na Facebooku povodom pregovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

- I ova runda pregovora između predstavnika Hrvatskog narodnog sabora i vodećih bošnjačkih političara pokazala je koliko je štetna i za opstojnost BiH opasna politika SDA i Bakira Izetbegovića. Pet od šest pregovaračkih stranaka su se usuglasile oko izmjena Izbornog zakona, a SDA je odbijajući dogovor jasno pokazala da ne želi odustati od krađe političkih prava Hrvata u BiH.

Želim poručiti gospodinu Izetbegoviću, kako se neovisno o njegovom nepristanku na izmjene Izbornoga zakona, Hrvatima prava neće više oduzimati jer je svima postalo potpuno jasno da bez ravnopravnosti Hrvata nema stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Hrvatski saborski zastupnik bi radije da BiH ne postoji ako se ne udovolji Čoviću

Očito su neki predvodnici bošnjačkih stranaka razgovarali samo da se pred međunarodnim akterima prikažu kao konstruktivni i željni dogovora, a u stvari već po ko zna koji put su pokazali da svojim protivhrvatskim pristupom žele Federaciju Bosne i Hercegovine učiniti potpuno bošnjačkim entitetom.

Mislim da je ova Izetbegovićeva rušilačka politika indikator da se Hrvati trebaju jasno okrenuti vlastitoj zaštiti i političko-teritorijalnoj organizaciji kako bi zaštitili svoju opstojnost i budućnost u Bosni i Hercegovini - napisao je Grmoja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.