open-navfaktor-logo
search
Prekršene procedure
U Zavodu PIO objasnili zašto se još ne provodi Zakon o vanrednom usklađivanju penzija pripadnika OSBiH
Zakon o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, koji je u Parlamentu Federacije donesen 24. marta ove godine, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je poslao na ocjenu ustavnosti, potvrđeno nam je u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.
31.07.2022. u 22:00
get url
text

Pojašnjavaju da je apelacija uložena jer je Zakon donesen uz niz kršenja, ima ugrađene diskriminacije, retroaktivnu primjenu...

"Već se javljaju i druge kategorije"

Naime, premijer Novalić je uložio apelaciju i na Prijedlog ovog zakona, ali kako je prijedlog u međuvremenu postao zakon, Novalić je povukao tu apelaciju sa prijedloga.

VEZANI TEKST - Zašto se ne provodi Zakon o vanrednom usklađivanju penzija koji se odnosi na pripadnike OSBiH?

- Zakon o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u oružanim snagama BiH je objavljen u Službenim novina FBiH 1.4.2022. i stupio je na snagu 8.4.2022. godine.

- Tim Zakonom je predviđeno da se pripadnicima Oružanih snaga, koji su ostvarili pravo na penziju poslije 1.3.2018. godine, penzije, koje se po Zakonu o službi u OSBiH izračunavaju kao 75 posto prosjeka neto plaće u pet posljednjih godina službe, uvećaju s isplatnim koeficijentom 29 posto, što znači da bi im penzije bile u visini plaće za najboljih pet godina ili preciznije 97 posto plaće - navode nam iz Ureda za informiranje Zavoda PIO FBiH i dodaju:

- Tekst ovog zakona kaže "ostvarili", što znači da se odnosi samo na one koji 9.4.2022. godine rješenjem FZ penzionisani, a čiji broj se kreće više od 500, što nije, samo po sebi, velik finansijski izdatak. Međutim, slijedom te prakse, već se javljaju i druge kategorije penzionera i zaposlenika, koji će tražiti to isto, što izvjesno znači finansijski slom penzijskog sistema.

Kažu kako su kod donošenja zakona prekršene procedure.

- Zakon je donesen uz niz kršenja u proceduri donošenja, ima ugrađene diskriminacije, retroaktivnu primjenu i još razloga za provjeru ustavnosti, tako da ga je premijer FBiH poslao na ocjenu ustavnosti, što ne bi trebalo nikom biti sporno. Vjerujemo da nikom u ovom društvu ne bi trebao biti cilj donošenje i provedba neustavnih zakona, tako neka se sačeka odluka Ustavnog suda FBH - poručili su iz Zavoda PIO.

"Obratite se predlagaču"

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike nam je rečeno da oni nisu predlagači zakona i da se trebamo za detaljne informacije obratiti predlagaču!?

Kao što je poznato, predlagač zakona u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH bio je zastupnik Zijat Mušić (SDA), a u Domu naroda FBiH Ivo Tadić (HDZ).

- Zakoni se u pravnoj državi moraju provoditi, a ne komentirati i tumačiti, a pogotovo ne od onih koji te zakone trebaju da provode. To što su pojedinci umislili da su iznad zakona, sve nas treba da zabrine, pogotovo zastupnike - kazao nam je ranije Mušić.

Penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH ranije su se u velikom broju obratili našoj redakciji naglasivši da će, ukoliko se u augustu nastavi sa uskraćivanjem ili onemogućavanjem prava na vanredno usklađivanje, uslijediti krivične prijave.

- Uslijedit će i zahtjev prema visokom predstavniku za smjenu najodgovornijih kako za počinjenu diskriminaciju tako i za neprovođenje zakona. Nedopustivo je da nismo isti pred zakonom, nedopustivo je da se ne primjenjuje važeći propis jer nema niti jednog zakonskog razloga za neprovođenje propisa. Ovakva zloupotreba službenog položaja je urušavanje države - poručili su tada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.