open-navfaktor-logo
search
Poslodavac je odgovoran
U Zavodu za medicinu rada KS i dalje primaju plaće po starom: Advokati preuzimaju posao
Uposleni u Zavodu za medicinu rada Kantona Sarajevo plaće i dalje dobijaju po starom kolektivnom ugovoru iako su tri nova potpisana još krajem aprila.
30.08.2022. u 07:55
get url
text

To je i razlog što je prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindkata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, za jučer je zakazao sjednicu Upravnog odbora kako bi se, kako je dodao, pokušati riješiti problem.

- Svaka zdravstvena ustanova na području Kantona Sarajevo morala je u svoj Pravilnik o radu i Sistematizaciju radnih mjesta do sada ugraditi i početi primjenjivati sve ono što se nalazi u tri kolektivna ugovora koju su potpisani u aprilu. Ukoliko to ne urade, mi ćemo ih primorati - naglašava Hočko.

Na pitanje, ima li još zdravstvenih ustanova koje nisu počele primjenjivati ono što je propisano u kolektivnim ugovorima, Hočko odgovara "da prema informacijama koje je dobio jutros sve druge ustanove manje više uradile su ono što stoji u ugovorima, ali da su kod nekih ostali još detalji koji se trebaju finalizirati".

- Mi ćemo danas analizirati svaku ustanovu i vidjeti kako stvari stoje, a potom zauzeti konačan stav. Svi su dužni poštovati kolektivni ugovore ako se makar dijelom finansiraju iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja KS – istakao je jučer Hočko.

Kaže kako je krivac, zbog kojeg radnici Zavoda za medicinu rada KS još ne primaju plaću po novim kolektivnim ugovorima, poslodavac.

- Apsolutno je kriv poslodavac na kojem je da sve poslovnike, odnosno Pravilnike o radu, usaglasi sa kolektivnim ugovorima. Nisam kontaktirao prim. dr. Samira Čovrka, direktora Zavoda za medicinu rada KS, jer su bili godišnji odmori. Mi ćemo danas sve proanalizirati, a već sutra naš advokatski tim preuzet će svoj dio posla. Ukoliko menadžment Zavoda ne uradi ono što po zakonu mora, suočit će se sa našim advokatskim timom, mi ćemo ih natjerati na to - dodao je jučer Hočko.

Pokušali smo doći i do Čovrka, ali na naše telefonske pozive niko nije odgovarao.

VEZANI TEKST - Forto potpisao kolektivne ugovore radnicima u zdravstvu; Selimić: Održao sam obećanje, nismo se rukovali

Podsjetimo, predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindikata radnika u zdravstvu KS i Sindikata medicinskih sestara KS 28. aprila potpisali su kolektivne ugovore sa Edinom Fortom, premijerom KS, i Harisom Vranićem, ministrom zdravstva KS.

U sva tri kolektivna ugovora, koji su u Službenim novinama KS objavljeni 19. maja, stoji da će se primjenjivati od 1. aprila 2022. godine.

Iako su potpisani krajem aprila, zdravstveni radnici u KS uvećane plaće primili su tek početkom augusta kada su im isplaćene i tri zaostale razlike za april, maj i juni.

Važan segment odredbi ovih kolektivnih ugovora je povećanje satnice sa 2,60 na 2,76 KM u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, kao i svih koeficijenata.

Ovi kolektivni ugovori se zaključuju u trajanju od dvije godine i primjenjivat će se do zaključenja novih kolektivnih ugovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.