open-navfaktor-logo
search
Inicijative
U ZDK 29. oktobra kreće velika akcija pošumljavanja koja će postati tradicija
U Zeničko-dobojskom kantonu u petak, 29. oktobra, počinje velika akcija pošumljavanja pod nazivom "Kao prvo, posadi drvo" u kojoj će učestvovati osnovci, srednjoškolci i studenti, a koja će trajati do sredine novembra. 
27.10.2021. u 08:12
get url
text
Pošumljavanje

Ukupno će biti zasađene 8.372 sadnice u znak trajnog sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Pošumljavanje je zvanično uključeno u godišnje programe rada škola i organizirat će se svake godine. Inicijator akcije je Jasmin Duvnjak, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, a sve je počelo kao reakcija na necivilizacijsku sječu drveća u dvorištu jedne zeničke osnovne škole.

Ovo je prvi put da je u ZDK organizovano masovno pošumljavanje za sve učenike i studente.

Necivilizacijski srušili dva bora i smrču 

- Nedavno u dvorištu jedne zeničke osnovne škole, bez ikakvog opravdanog razloga iz čiste nesavjesti i neodgovornosti uprave škole, neljudski i necivilizacijski su srušili dva bora i smrču. Zaprepašten koliko zbog ovog ekocida, toliko i nemara onih koji bi morali biti lučonoše svjetlije budućnosti kroz odgoj i obrazovanje svih učenika, zvanično na sjednici Skupštine ZDK u julu mjesecu pokrenuo sam inicijativu "Kao prvo, posadi drvo" - priča nam Duvnjak i dodaje:

- Pošumljavanje predstavlja najjednostavniji i najefikasniji odgovor za klimatske promjene i smanjenje globalnog zagrijavanja. Svaka posađena sadnica predstavlja novi izvor čistog zraka i vode za nas i naše buduće naraštaje i naš je konkretan doprinos za očuvanje zdravog okoliša. Edukacija i odgoj djece i učenika, jačanje svijesti i znanja o značaju vlastitog učešća i ulaganja napora u očuvanju prirode i brige o šumama.

Objašnjava da će se pošumljavanje realizirati u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u komunikaciji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo i JP Šumsko-privredno društvo ZDK.

- Početkom školske godine, što se uglavnom poklapa sa prestankom vegetacijskog perioda, zadužuju se sve osnovne i srednje škole u ZDK, te Univerzitet u Zenici, da u saradnji sa Kantonalnom upravo za šumarstvo i JP ŠPD ZDK organizuju obavezno svake godine pošumljavanje određenih površina (od dvorišta do drugih raspoloživih područja za sadnju), sadnjom različitih vrsta šumskog drveća, a po planu gospodarenja korisnika državnih šuma. Broj sadnica je ove godine simboličan 8.372 u znak trajnog sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici - kazao nam je Duvnjak.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić navodi kako je inicijativa zastupnika Jasmina Duvnjaka u potpunosti prihvaćena i pozdravljena.

Drveće je štit protiv oluja 

- Ova aktivnost ima više pozitivnih efekata, a najvažniji je uključivanje učenika, a njih je na području kantona oko 40 hiljada, u kontinuiranu zajedničku brigu o našoj sredini. Ova aktivnost od ove godine je zvaničko uključena u godišnje programe rada škola, što znači da će se kontinuirano provoditi svake godine. Inicijativa koja će se realizirati, istovremeno je i edukativno-odgojna i društveno korisna, te zbog toga zaslužuje svaju pohvalu - navodi Kozlić.

Nevzeta Elezović, direktorica Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK je također govorila o značaju ove akcije.

- Sadnja drveća mora da se uveća na globalnom nivou, budući da se do sada dovoljno ne smanjuju emisije zagađujućih tvari. Drveće pomaže da se smanje zdravstveni problemi koje izaziva zagađenost zraka i "urbana vrelina". Imajući u vidu da su drveća pluća Zemlje, potrebno je saditi više da bi se izborili sa urbanom vrelinom koja nastaje kad zgrade i beton upiju toplotu tokom dana, a otpuste je tokom noći. Kao što je poznato, drveće predstavlja ublaživač i štit protiv oluja, održava kvalitet vode i štiti zemlju u poljoprivrednim oblastima. Očekivati je da ovakve akcije kojima se unapređuje sveukupni ambijent u kojem živimo, budu podsticaj i inspiracija i drugima kako bi sadnja šumskih sadnica postala uobičajeni način izražavanja brige za državu Bosnu i Hercegovinu, a time i za okoliš cijelog svijeta u kojem danas živimo - rekla je Elezović.

U dvorištu Osnovne škole Mak Dizdar u Zenici 29. oktobra obilježit će se početak velike akcije pošumljavanja "Kao prvo, posadi drvo".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.