open-navfaktor-logo
search
Radnička prava
U Željeznicama RS-a 1. oktobra štrajk upozorenja, moguć i protest u Doboju
Predstavnici šest sindikata u Željeznicama RS-a zbog kršenja radničkih prava u tom preduzeću,  nepotpisivanja kolektivnog ugovora, najavljuju štrajk upozorenja 1. oktobra, a ako se ništa ne riješi i velike proteste 4. oktobra 
27.09.2018. u 17:24
get url
text

Predstavnici šest sindikata u Željeznicama RS-a najavili su za 1.oktobar polusatni štrajk upozorenja, a, ukoliko do 2. oktobra ne postignu dogovor s upravom, za četvrtak, 4. oktobar, najavili su veliki protest u Doboju.

Sindikalci su nezadovoljni zbog, kako tvrde, brojnih kršenja radničkih prava u tom javnom preduzeću, zatim nepotpisivanja kolektivnog ugovora, a traže i pomjenu odluke o platnim razredima, kako bi se radnicima sa najmanjim primanjima povećale plaće.

Predsjednik Sindikata željezničara RS-a Jelenko Dobraš kaže da su, umjesto povišice od 30 KM, pojedini radnici Željeznica RS dobili i do 100 KM manju plaću.

Odluku o štrajku upozorenja su usvojili, kaže, jer uprava nije ispoštovala raniji rok da se podstigne rješenje u vezi s kolektivnim ugovorom, sistematizacijom i organizacijom rada u preduzeću.

Kako tvrdi predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Željko Tepavčević, radnici na željeznicama su na ove korake bili primorani "zbog samovolje i bahatosti generalnog direktora Željeznica RS-a Dragana Savanovića“.

Optužuju ga da je "generator problema u Željeznicama RS-a, jer ugrožava prava radnika".

Na ove najave sindikalnih aktivista, Uprava Želјeznica RS-a je podsjetila da je u više navrata pozivala sindikate da dostave usaglašen prijedlog kolektivnog ugovora između reprezentativnih sinikata.

- Uprava Želјeznica ima dobru volјu i dalјe je spremna za nastavak pregovora, ali također očekuje i od predstavnika sindikata da pregovorima pristupe krajnje odgovorno i ozbilјno.

Kada je u pitanju povećanje plaća zaposlenima u Želјeznicama RS-a, to još uvek nije moguće jer izvorni prihodi preduzeća nisu povećani, a što je osnova za bilo kakvo povećanje plaća – istakli su iz rukovodstva ovog preduzeća.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.