open-navfaktor-logo
search
Reakcija
UABNOR Mostar: Pokrenut ćemo sve mehanizme za smjenu gradonačelnika Kordića
Da je bilo koji anonimni pojedinac na svom Facebook profilu napisao ono što je napisao Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, bilo bi strašno i za svaku osudu, ali kada to napiše prvi čovjek teško ranjenog grada, grada sa takvim antifašističkim naslijeđem kakvo Mostar ima i grada duboko podijeljenog, čije dvije polovine žive jedna pored druge, uprkos silnim nastojanjima tog istog Kordića da nas uvjeri da to nije tako, onda je to mnogo više od ličnog stava o nekom događaju, saopćilo je danas Udruženje antifašista Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar.
12.02.2024. u 11:22
get url
text

- Ovdje se radi o političkom stavu grupacije kojoj isti pripada i dosljedno je provodi. Kordić piše: "Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija". Ako je antifašizam po Kordiću zločinačka ideologija onda će i osnovnoškolac zaključiti da je po njegovom mišljenju fašizam ideologija dobra.

Ako nam tu budućnost nudi Kordić, neće proći, a nudi po onome kako reaguje na eksplicitne pojave i akcije neofašista u gradu. Čak ih i brani relativizirajući njihova teroristička djela. No, mi se više njime nećemo baviti. Za nas više nije gradonačelnik, a za iznesene uvrede, i pojedinačne, ali i kolektivne srest ćemo se sa njim na za to odgovarajućem mjestu - saopćili su i dodali:

- Naš Savez antifašista član je Evropske asocijacije antifašista, te Svjetske unije veterana, a sve zahvaljujući onome šta su Titovi partizani, kao dio svjetske antifašističke koalicije uradili u Drugom svjetskom ratu. U tim organizacijama okupljeni su savezi iz više od sto zemalja svijeta. Koristeći tu mrežu cijeli svijet će saznati da na čelu grada Mostara stoji čovjek za kojeg je antifašizam ideologija zla.

Pored toga, drugim dostupnim nam kanalima sa ovim činjenicama upoznat ćemo i širu javnost, kako kod nas, tako i u svijetu. Pokrenut ćemo sve mehanizme za smjenu Kordića sa pozicije koju obnaša, svjesni da to neće ići lako, ali ćemo bar tu politiku raskrinkati do kraja. Mostar ne zaslužuje da ga Kordić predstavlja i vodi. To je sramota za svakog građanina ovog grada. Smrt fašizmu - Sloboda narodu!

VEZANI TEKST - Kordić odgovorio antifašistima: Nosite simbole jednog od najgnusnijih totalitarnih režima

Kordić je, aludirajući na policijsku zabranu komemorativne šetnje antifašista do Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, napisao, između ostalog, na Facebooku:

- Iz godine u godinu grupa ljudi koji se prestavljaju antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnusnijih totalitarnih režima. Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti kontekst u kojem se grupa mladosti, naše djece šeće  centrom grada u kostimima koji simboliziraju budućnost, razvoj, a u isto vrijeme lažni molarizatori falsificiraju historiju i porukama podjela nastoje unijeti nemir u naše društvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.