open-navfaktor-logo
search
Mostar
UABNOR: Policija šuti, tužilaštvo šuti, a dani prolaze, građani imaju pravo na informacije
Prošlo je 13 dana od terorističkog čina izvršenog na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine Partizansko spomen-groblje u Mostaru. Još nema konkretnih rezultata istrage. Policija šuti, tužilaštvo šuti, a dani prolaze, piše Udruženje antifašista i boraca Narodno-oslobodilačke borbe (UABNOR) Mostar.
27.06.2022. u 09:14
get url
text

Oni su podsjetili kako je nekoliko dana nakon uništavanja ovog bisera graditeljske baštine izjavu dao gospodin Slađan Bevanda, ministar u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK, koji je tom prilikom rekao: "MUP svaki put reaguje na pravi način i pronađe počinioce, a na drugima je da to procesuiraju".

- Počinioce uvijek pronađemo i dovedemo pred lice pravde - kazao je ministar te je dodao kako će "MUP HNK časno i pošteno radi svoj posao".

Ako ministar govori istinu, dodaju oni, onda bi bilo dobro da javnost upozna sa rezultatima istrage "jer i u slučajevima narušavanja javnog reda i mira u bilo kojem obliku dobijemo ekspresno bar inicijale počinioca, a nakon terorističkog čina 13 dana vlada tišina". 

- Ako je tačan navod ministra Bevande da oni otkriju počinioce, a da drugi ništa ne poduzimaju, i laiku je jasno da je sljedeća adresa Tužilaštvo. Ako je sve ovo tačno, nameće se pitanje zašto Tužilaštvo šuti. Šutnja proizvodi brojne spekulacije i unosi nemir u grad. Građani, koji su u velikoj mjeri uznemireni zbog ovakvih dešavanja, imaju pravo na informacije - poručili su iz UABNOR-a.

Istakli su kako insistiraju na ozbiljnoj i transparentnoj istrazi, te da traže informacije o toku istrage odmah. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.