open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Ubijeni u redu za hljeb: Obilježena 31. godišnjica masakra na Trgu solidarnosti
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mjestu masakra, porodice, prijatelji, predstavnici vlasti i udruženja koja okupljaju preživjele obilježili su 31. godišnjicu ubistva 11 Sarajlija na Trgu solidarnosti do broja 14.
30.08.2023. u 12:22
get url
text

Na tom mjestu, prije 31 godinu, od eksplozije granate ispaljene sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Nedžarića teže i lakše je ranjeno još 53 naših sugrađana.

Ubijeni su: Rifet Bahtić, Jasmina Duraković, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Adnan Lingo, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj i Edin Uzunović.

U ime Kantona Sarajevo cvijeće su položili sekretar Ministarstva privrede KS Elma Perteši-Žunić, te zastupnici u Skupštini KS Marijela Hašimbegović i Jasmin Šaljić.

Za ovaj i ostale zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.