open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Ubistva, zarobljavanja, progon: Protiv trojice Vlaseničana podignuta optužnica za zločine nad Bošnjacima te općine
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Živojina Majstorovića, rođenog 1948. godine Radenka Dubočanina, rođenog 1971. godine i Radosava Savića, rođenog 1964. godine, svi iz Vlasenice, državljani Bosne i Hercegovine, a zbog zločina protiv čovječnosti na području te bh. općine.
03.01.2024. u 11:22
get url
text

Optuženi se terete da su u vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da su optuženi, početkom juna 1992. godine, naoružani automatskim oružjem, učestvovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta, nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, uslijed kojih napada je ubijeno 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu malodobnu osobu i osobe starije životne dobi, a nakon toga stanovništvo pod prijetnjom oružjem, natjerano prema sabirnim punktovima, gdje je izvršeno pljačkanje civila i odvajanje muškaraca od žena i djece.

Nakon toga, jedna grupa od nekoliko civila odvedena je u zatočenje u logor "Sušica" i zgradu Policijske stanice, dok je sedam osoba odvedeno u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice tužilaštvo  će dokazivati pozivanjem 47 svjedoka, tri vještaka, kao i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.