open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Ublažavaju se mjere u školama u HNK
Nakon medicinskih radnika, glas su posljednjih dana digli i sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), a razloga za njihovo nezadovoljstvo i prijetnju štrakom je nekoliko.
04.02.2021. u 12:49
get url
text

Traže mnogo više novca u budžetu kantona za naplatu pravomoćnih presuda koje su prosvjetni radnici dobili u sporovima s Vladom, potpuno ukidanje mjera koje se odnose na suzbijanje pandemije COVID-a 19 u školama, te potpis novog Kolektivnog ugovora.

- Razgovarano je o poboljšanju nastave ili njenom povratku u normalu. Na tom polju smo se usaglasili i očekujemo skoro ublažavanje mjera koje se odnose i na učenike i na nastavno osoblje - rekao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNK-a koje nastavu izvodi na bosanskom jeziku Omer Tipura.

Otkrio je i da je razgovarano o pravosnažnim presudama i akcionom planu koji je predvidio isplatu dugovanja tokom predstojećih 13 godina.

- Dobili smo uvjerenja da će se u Budžetu za ovu godinu izdvojiti više novca od onih 200 hiljada maraka o kojima se govorilo. Ukoliko Budžet bude stabilan, u sklopu stavke od četiri miliona koja nije kompletna za ovu namjenu, značajan novac će se izdvojiti i za naše presude. Ostale teme nismo načeli, jer je premijer Nevenko Herceg žurio na drugi sastanak - napominje Tipura.

Postignut je, naveo je, i načelan dogovor oko ublažavanja mjera koje se odnose na pandemiju.

- Dogovorili smo da nastava za osnovce ubuduće traje minimalno dva i po sata te da se djeca vrate u fiskulturne sale u kojima će odsad pohađati sate Tjelesnog odgoja - kazao je.

Njegov kolega Slavko Lauš (Sindikat osnovnog obrazovanja za škole koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku) istakao je da je današnji sastanak ustvari bio više "druženje uz kafu na kojem se pričalo o važnim temama".

- Bilo je govora i o pravomoćnim presudama što je za nas goruće pitanje. Dotakli smo se i izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, i vjerujem da ćemo za 15 dana imati jasniju sliku u pogledu svih naših problema. Nadam se da dolaze povoljniji vjetrovi u obrazovanje u Hercegovini - rekao je.

I on se raduje normalizaciji nastave.

- Nadam se skorim sastancima s ljudima iz kriznih štabova i vjerujem da će to biti dobro za sve nas na kraju. Ohrabrujuće je i obećanje da će se za presude izdvojiti više od onih 200 hiljada maraka. Premijer se složio da je to premali iznos - dodaje Lauš.

Zadovoljan ishodom sastanka bio je i predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja HNK Josip Milić.

- Mi se za razliku od kolega iz osnovnog obrazovanja zalažemo da sati ostanu u trajanju od 30 minuta. Ministar nam je sve detaljno objasnio, tako da vjerujem da će kada dođe do ublažavanja mjera to praktično za nas značiti i potpuno njihovo ukidanje - naveo je Milić.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.