open-navfaktor-logo
search
Uoči odluke EU-a
Ublaženi uvjeti: Eichhorst stigla u BiH, kaže da za "zeleno svjetlo" trebaju tri zakona i saradnja s Frontexom
Generalna direktorica za Evropu pri Službi EU-a za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst stigla je u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.
06.02.2024. u 19:27
get url
text

U intervjuu za N1 kazala je da je pravi trenutak za BiH da napravi iskorake ka članstvu u Evropskoj uniji, te da je potrebno da BiH usvoji tri zakona i započne saradnju s Frontexom, što je dosta manje u odnosnu na 14 prioriteta Evropske komisije koji su ranije navedeni.

Eichhorst je rekla da je osjetila dobru energiju ovaj put u BiH, te da su sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na sastanku koji održala po slijetanju, navela kako su saglasni da je ovo "pravi trenutak".

- Bilo je mnogo posjeta BiH u januaru i svi ponavljaju poruke da je sada pravi trenutak. Imamo pet-šest sedmica do sjednice Evropskog vijeća - rekla je Eichhorst.

Kako ocjenjujete ono što su napravili bh. političari do sada?

- Moje prvo pitanje je uvijek kakvi su uslovi u kojima građani BiH žive. Širom svijeta nama se javljaju ekonomska, egistencijalna pitanja. BiH ima pitanja sigurnosti, radnih mjesta, ali sada imamo jednu dinamiku da možemo pokazati Briselu, ne samo po ekonomskim pitanjima, već usvajanju nužne legislative. Razumijem da to nije prioritet u životima građana BiH, ali nadam se da ono što se dešava u različitim zakonodavnim tijelima nudi nadu građanima u jednu bolju budućnost, a ona je u EU.

Dosta prioriteta nije ni dotaknuto?

- Ono što je ključno u ovom trenutku, to je poduži spisak naravno, ali to je 1+3. Frontex – potrebno je započeti pregovore i to je važno kao naredni korak pridruživanja i tri ključana zakona – Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima. Jako puno diskusija se vodilo o tome, znamo da je bio i sastanak koalicionih lidera i nadamo se da će se to usvojiti. Mi vjerujemo da se te odluke mogu donijeti.

Ako BiH usvoji do marta ova tri zakona, bit će dato zeleno svjetlo BiH?

- Ukoliko budu usvojeni i počnu se pregovori sa Frontexom, predsjednica Evropske komisije će biti u poziciji da izvjesti šefove vlada država EU-a, 27 članica vijeća da je urađeno to. Bila je u posjeti BiH da u ime svih lidera EU-a naglasi koji su koraci koje je potrebnu poduzetu. Ne mogu u ovom trenutku spekulisati šta će biti odluka lidera, ali bila bi dobra dinamika da je u BiH ostvareno puno napretka i to će dati argumenete u ruke predsjednici. Znam da su mnogi govorili nemojte da propustite taj voz, ali ključno je da se iskoristi današnji trenutak koji može imati pozitivan ishod za sve. U konačnici odluka je u rukama lidera i građana.

Slažete li se s kritikama O'Briena?

- SAD su naš saveznik i partner, istinski vjerujemo da je top prioritet članstvo BiH u EU. S Amerikancima imamo jedinstven stav kada je u pitanju zapadni Balkan. A ono što su neki pojedinačni komentari ne bih komentarisala. Najvažnije je da blisko sarađujemo. Imamo različite pristupe. EU uvijek naglašava kada imamo one koji su protivnici evropskog puta nećemo okretati glavu, jasno ćemo reći šta su naša očekivanja i očekivanja građana. Zakoni o kojima se priča se dotiču evropskih vrijednosti. Ako se ne usvoji zakon o pranju novca, to donosi negativne posljedice na zemlj u i njenu reputaciju.

Jesu li evropske vrijednosti ono što se navodi kao dogovor iz Laktaša?

- Nisam vidjela sadržaj sporazuma iz Laktaša. Prema našim informacijama, lideri koalicije su se sastali i mi smo to pozdravili, da razgovaraju i postižu dogovore. Nismo dobili najjasniji dogovor šta je usvojeno. Sastat će se opet. Ali, ostalo je jako malo vremena. Ipak ovakvi sastanci su jako važni, bili u Laktašima ili u Prlamentu. Bitno je samo da dogovori budu u skladu s evropskim vrijednostima. I mi jedva čekamo ishod sastanaka i nadamo se da ćemo ih pozdraviti.

Šta će značiti za BiH ako dobije zeleno svjetlo? Hoće li se BiH složiti sa sankcijama Rusiji?

- Da, između ostalog. Kada postanete članica u potpunosti ste saglasni sa svim odlukama koje smo donijeli. Došli smo do 13. paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Usklađenost BiH s ovim deklaracijama je stopostotna i važno je da lideri iz EU-a vide da smo zajednički u tome. Tu je i gomila odluka koje je potrebno donijeti u zakonodavnim tijelima. I kod nas zemlje članice u dan danas donose odluke koje su prethodno razmatrane u Briselu. To su pravila igre.

Vidite li Milorada Dodika kao nekoga ko je spreman na takve poteze?

- Mislim da smo vrlo jasni bili u svojim stavovima bilo kakva retorika ili potezi koji su u suprotnosti sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom – to je pravilo broj jedan, bilo ko ko podriva ove temeljne principe momentalno će se suočiti s EU i bilo je reakcija. Ova zemlja treba ostati jedinstvena. Neću bježati niti bilo ko od nas od ozbiljnih razgovora koje moramo voditi ako neko pokušava da promijeni pravila igre.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.