open-navfaktor-logo
search
Opet se okupili
Uborak: Mostarci simboličnom šetnjom izazvali reakciju policije
Bez obzira na teške uslove i niske temperature, ostajemo ustrajni do ispunjenja našeg cilja!-poručili su aktivisti.
20.01.2020. u 22:35
get url
text

Večeras su se aktivisti građanske inicijative ''Jer nas se tiče'' okupili ispred deponije kako bi usaglasili naredne korake nakon današnjeg neuspješnog sastanka sa predstavnicima vlasti. Simboličnom šetnjom su, kako navode na Facebook stranici,  izazvali reakciju policije, koja je u kratkom vremenskom roku, u većem broju došla pred deponiju.

-Bez obzira na teške uslove i niske temperature, ostajemo ustrajni do ispunjenja našeg cilja!-poručili su aktivisti.

Podsjetimo,  članovi stručnog tima za izradu prijedlog za novu lokacije sanitarne deponije komunalnog otpada na području grada Mostara, u kojem su predstavnici gradskih i kantonalnih vlasti, trebali su danas predstaviti pet prijedloga za novu lokaciju deponije. S obzirom na to da, prema riječima Omera Hujdura, jednog od predstavnika Inicijative „Jer nas se tiče“, od jedanaest pozvanih članova došlo samo pet, te kako nisu dobili nikakve prijedloge lokacija, nemaju drugog izbora već da idu na blokadu.

-Uradili smo sve moguće da to završimo mirnim putem, da idemo pregovorima dogovorima, nisu nam udovoljili, sada svi vide da nemamo drugog izbora- poručio je danas Hujdur.

Nešto kasnije, tokom dana, očitovali  su se i iz Grada Mostara.

-Na sastanku je Senadin Hamzić, predstavnik Zavoda za prostorno uređenje,  u skladu sa zaključkom s prošlog sastanka izložio četiri lokacije koje bi se mogle razmatrati kao nove lokacije sanitarne deponije komunalnog otpada. Iznešeni su još neki prijedlozi oko potencijalnih lokacija. Nakon što se članovi Komisije nisu usaglasili o tome kakav zaključak da donesu, predstavnica Grada Mostara Lejla Salčin je predložila da se obavi još jedan razgovor sa Salemom Bubalom, direktorom Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara, kako bi se utvrdilo postoji li još lokacija za sanitarnu deponiju, a nakon toga da se održi sastanak članova tima na kojem bi se glasalo o konačnom prijedlogu stručnog tima- rečeno je iz Grada, uz napomenu da Bubalo, koji je trebao predložiti nekoliko potencijalnih lokacija,  nije mogao biti na sastanku zbog službenog puta.

Podsjetimo, okolinska dozvola deponije istekla je 4. decembra ali se smeće i dalje odvozi na tu deponiju zbog preporuke Vlade Federacije BiH da je riječ o problemu od javnog interesa. Mještani su nekoliko dana u decembru blokirali odzvoz smeća, no specijalne snage policije uklonile su na silu demonstrante. Od toga dana, deponiju svakodnevno osiguravaju policijske snage. Agonija traje mjesecima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.