open-navfaktor-logo
search
Grbavica
Učenici iz Sarajeva se vratili iz Italije: Direktor škole tvrdi da nema mjesta panici i da su djeca zdrava
Četrnaest učenika Osnovne škole "Grbavica II" iz Sarajeva u nedjelju ujutro vratilo se kući sa Petih mirovnih susreta u Milanu u Italiji, nakon čega su zbog mjera predostrožnosti jučer povučeni sa nastave i stavljeni u kućnu izolaciju. 
25.02.2020. u 11:34
get url
text

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je direktor škole Sabahudin Dino Bakal, kazavši kako nema mjesta panici. 

- Bili smo sedam dana u Milanu. U nedjelju ujutro smo se svi zdravi vratili. Jučer smo donijeli mjere da se djeca povuku sa nastave, prema preporukama Epidemiološkog savjetovališta. Kolegica i ja, koji smo išli s njima, također smo uzeli bolovanje jer je i nama savjetovano da budemo u izolaciji. Trenutno sam u kontaktu sa svim roditeljima i oni kažu da su sva djeca zdrava, te da nemaju nikakvih simptoma - kazao je Bakal. 

Informacija da je nekoliko djece koja su bila u Milanu, jučer u školu došlo sa temperaturom, nije tačna, navodi direktor.

- Ni slučajno. Sa svim roditeljima sam u kontaktu. Jutros sam kontaktirao i Epidemiološko savjetovalište i tražio, upravo radi tih dezinformacija, da neko dođe i pregleda djecu, da skinemo taj problem sa dnevnog reda, ali kako sam shvatio, oni nemaju kapaciteta za to. Oni savjetuju, kažu šta trebamo da uradimo, te da je bitno da smo u kućnoj izolaciji i da ne izlazimo iz kuće.  U kontaktu sam i sa našim ministarstvom, obavijestio sam ih o situaciji da znaju o čemu je riječ i ne čitaju to iz medija - kazao je. 

Direktor je dodao kako se društvenim mrežama bespotrebno širi panika jer je u posljednje tri sedmice u Sarajevu aktuelan virus gripe. 

- I prije nego što smo otišli u Milano, po trećina odjeljenja ili čak pola, bilo je bolesne djece od gripe, tako da ljudi možda i miješaju te stvari - naglasio je.

Direktor je naglasio da oni nisu boravili u mjestima u Italiji gdje bi mogao biti izvor zaraze.

Italija je, prema posljednjim informacijama, treća zemlja u svijetu po broju oboljelih od koronavirusa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.