open-navfaktor-logo
search
Bosanski Petrovac
Učenici sa svojim vjeroučiteljima posadili više od 10 hiljada sadnica
Ova aktivnost se organizira u sklopu rebi'u-l-evvelske manifestacije "Muhammed, a.s. – U njemu je divan uzor", koju organiziraju institucije Islamske zajednice zajedno sa nevladinim organizacijama Grada Bihaća
28.11.2019. u 16:50
get url
text

Više od 150 učenika iz osnovnih i srednjih škola Grada Bihaća zajedno sa osam nastavnika Islamske vjeronauke učestvovalo je u sadnji novih sadnica na prostoru općine Bosanski Petrovac. Inicijatori ove akcije je Aktiv vjeroučitelja u saradnji sa ŠPD "Unsko-sanske šume".

Ova aktivnost se organizira u sklopu rebi'u-l-evvelske manifestacije "Muhammed, a.s. – U njemu je divan uzor", koju organiziraju institucije Islamske zajednice zajedno sa nevladinim organizacijama Grada Bihaća. Posađeno je preko deset hiljada sadnica, što je za jedan dan izuzetno veliki uspjeh.

Učenike i njihove vjeroučitelje je na lokalitetu Krndija u podnožju planine Grmeč pored Bosanskog Petrovca posjetio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je izrazio svoje zadovoljstvo i ponos što je ovoliki broj djece došao na pomenuti lokalitet i što učestvuju u ovom velikom hajr djelu.

Posebno je istakao svoje zadovoljstvo činjenicom da su učenici i njihovi nastavnici za ovo dobro djelo inspirisani hadisom Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. koji potiče na ekološku svijet i brigu o novim zasadima drveća. U pratnji muftije su bili Mirzet-ef. Spahić, glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Petrovac i Nazif-ef. Horozović, saradnik za medije Muftijstva bihaćkog.

Muftiju i njegove saradnike je dočekala upravnica šumske uprave Bosanski Petrovac Dženita Terzić. Ona je izrazila dobrodošlicu muftiji Kudiću, te se zahvalila nastavnicima vjeronauke i njihovim učenicima što su ovaj dan poklonili prirodi i što su učestvovali u iznimno važnom projektu kako za ŠPD "Unsko-sanske šume" tako i za unapređivanje šumskih površina, što je zajedničko dobro za sve ljude.

{$galerijaFotografija}

Koordinator ispred Aktiva vjeroučitelja za ovu aktivnost je prof. Senaid Haskić, profesor Islamske vjeronauke u Medicinskoj školi u Bihaću. On ističe da je raspoloženje djece na visokom nivou i da je današnje pošumljavanje ustvari jedan dobar čas u kojem se djeca uče funkcionalnom znanju i otuda se javlja potreba za što češćim aktivnostima ovakve prirode, a koji su bile sastavni dio odrastanja u ranijem periodu.

Učenici devetih razreda osnovne škole i srednjoškolci su bili iznimno sretni zbog činjenice da su dio današnje ackije, te su prenijeli svoje osjećaje ponosa i zadovoljstva činjenicom da kroz ovu aktivnost čine dobro djelo, ali se i zabavljaju i druže u prirodnom ambijentu zajedno sa svojim prijateljima i kolegama iz drugih škola, saopćeno je iz Muftijstva bihaćkog.

Radost i sreća na licima učenika učesnika u ovoj akciji, ponos njihovih nastavnika i zahvalnost i poštovanje od strane šumske uprave Bosanski Petrovac je obilježilo ovaj poseban dan u sklopu manifestacije "Muhammed, a.s. – U njemu je divan uzor", a što je dovom zahvalnosti i željom za svako dobro inicijatorima i realizatorima poželio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

DSC_0948.JPG
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.