open-navfaktor-logo
search
Deficitarna zanimanja
Učenicima u TK koji krenu na zanat više od 1.000 KM stipendije, moguće i plaćanje prakse u školama
U narednoj školskoj godini, maturantima osnovnih škola iz Tuzlanskog kantona, na raspolaganju će biti 5.328 mjesta za upis u 30 srednjih škola. S obzirom na to da osnovne škole u TK ove godine završava 4.007 učenika, svi će naći mjesto za sebe.
31.05.2023. u 08:33
get url
text

Prema vrsti škola, planirano je da se u gimnazije upiše 720, tehničke škole 2.496, stručne škole 2.040 te u umjetničke škole 72 učenika.

Prema riječima ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića u medicinske škole planiran je upis 21 odjeljenja, što je za tri manje u odnosu na prošlu godinu ili procentualno 12 posto.

- Još postoji veliki interes za medicinsku školu, a tržište rada zahtijeva da se upis reducira. Poseban akcenat ove godine smo stavili na stručne škole. Proveli smo i medijsku kampanju i promovirali deficitarna zanimanja, da bi animirali mlade ljude da upišu te smjerove. Zbog toga je Vlada TK izdvojila 100.000 KM za stipendiranje učenika koji upišu jedno od deficitarnih zanimanja - kaže ministar Omerović.

Vlada TK jučer je utvrdila listu deficitarnih zanimanja za školsku 2023/2024. godinu, na kojoj su zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, rukovalac građevinskih pretovarnih mašina, tapetar, plinski i vodoinstalater, poslastičar, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa i kuhar.

Stipendiranje deficitarnih zanimanja dugogodišnja je praksa u TK, a iznos stipendije ovisi o broju prijavljenih učenika. Za ilustraciju, prošle godine odijeljena je 81 stipendija, u iznosu od 1.170 KM na godišnjem nivou, odnosno 130 KM mjesečno tokom devet mjeseci.

- Kada su u pitanju deficitarna zanimanja stipendije su planirane za prve razrede. Imali smo sastanke s domaćim i međunarodnim partnerima i želimo započeti dugoročan program, odnosno da će uvede plaćena praksa za stručne škole. Inače, praksa u prvom razredu se obavlja jedan dan u sednici, u drugom dva dana, a u trećem tri dana sedmično. Na taj način bi podržali mlade ljude koji idu na praksu, a poslodavci bi mogli da pripreme kadrove za potrebe privrede - zaključio je Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.