open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Učenjem sure Jasin herojima Žepe počeo program tradicionalne Šehidske dove
Učenjem sure Jasin herojima Avdi Paliću, Amiru Imamoviću i Mehmed-ef. Hajriću, u Ali-pašinoj džamiji u Sarajevu, danas je počeo program tradicionalne Šehidske dove.
25.07.2023. u 19:19
get url
text

Naime, Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Žepa organiziraju niz sadržaja i aktivnosti, kao dio tradicionalne Šehidske dove povodom obilježavanja pada zaštićene zone UN-a Žepa.

- Ovo je već tradicionalno učenje Jasini-šerifa pred duše šehida Mehmed-ef. Hajrića, komandanta Avde Palića i Amira Imamovića. Svakog 25. jula se okupimo i na ovaj način ih se sjetimo. Ovo je dostojanstven način obilježavanja godišnjice i dostojanstven način čuvanja sjećanja na naše heroje. Danas je ovdje dosta ljudi iz Žepe, ali i drugih, koji su odvojili vrijeme kako bi bili prisutni, na tome im zahvaljujem - izjavio je za agenciju Mina glavni imam MIZ Žepa Elvedin ef. Selimović.

FOTO: Mina

Nakon vjerskog programa u Ali-pašinoj džamiji, upriličena je posjeta Šehidskom mezarju Kovači, gdje je proučena sura Jasin rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću, Sinanu Ćeski i bosanskim šehidima.

- Danas smo se sjetili i našeg prvog predsjednika, dobitnika Zlatnog ljiljana Sinana Ćeske, ali i svih naših šehida. Važno je, kako zbog nas, tako zbog generacija koje dolaze, da čuvamo sjećanje na njih - dodao je efendija Selimović.

FOTO: Mina

Šehidska dova će biti proučena 27. jula. Program počinje na platou Memorijalnog kompleksa Žepa 1992-1995. sa početkom u 11 sati.

Podsjećamo, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u fetvi o genocidu na Bošnjacima, donesenoj 3. jula 2015. godine, proglasilo je lokalitete Srebrenica i Žepa Šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.